Izvođenje

Kako su uređene staze i platoi u beočinskom parku

Prejzažni arhitekta Gordana Andrić objašnjava tok realizacije uređenja parka preko primera novog parka u centru Beočina.

Za početak, odobreni projekat potrebno je prvo precizno preneti na teren što je vrlo zahtevan deo posla jer zahteva preciznost i veoma utiče na dalji tok rada. To se radi tako što se obeleže ivice platoa, staza, tačke preloma u nivou platoa i staza. Obeležavanje se vrši drvenim kolčevima, kanapom, uz pomoć kreča. Na neravnom terenu prenošenje tačaka, nivelacija, određivanje padova staza i platoa vrši se uz pomoć stručnog lica (geometra) dok je na ravnom terenu dovoljna primeniti pantljiku i osloniti se na precizno oko.

uredjenje-staza-parka

Nakon obeležavanja trase staza i pozicije platoa, pristupa se mašinskom iskopu zemlje u sloju od 30 cm. Potom se postavljaju ivičnjaci koji mogu biti razlicitih dimenzija i unapred su određeni projektom. Ivičnjaci se postavljaju u betonski temelj a njihov vrh niveliše se u ravni popločavanja staze. Veoma je važna pravilna postavka ivičnjaka čiji vrh treba da je potpuno ravan s budućom betonskom podlogom, a takođe spoljna ivica ivičnjaka mora da bude u ravni za travnatom površinom kako zbog nesmetanog košenja tako i zbog nesmetanog održavanja staza i zelene površine.

uredjenje-staza

Staze se izrađuju tako što se nakon obeležavanja i mašinskog iskopa površinskog sloja debljine 30 cm, nabija i valja zemljana posteljica. Potom sledi postavljanje sloja tucanika koji se mašinski nabija da bude idealno ravan i stabilan u sloju od 25 cm. Nakon toga pristupa se nasipanju peska i postavljanju betonskih ploča u podlogu od peska.

Platoi i kružni detalji od lomljenog kamena

Kružni platoi obeležavaju se na osnovu njihovih prečnika pa se na obeleženoj kružnici postavlja aramaturna mreža. Onda sledi betoniranje podloge za ivičnjake – u ovom slučaju betonske kockice.

pravljenje-ivicnjaka-staza

Kada je prostor oivičen, na betonsku podlogu debljine 10 cm sa armaturnom mrežom Q-188, postavljaju se lamene ploče prema iscrtanom detalju i detaljno fuguju.

postavljanje-kamena-u-stazu

Sada je park spreman da primi pešake!

Firme iz kategorije Popločavanje:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *