Arhitektura

Kako to izgleda kada Facebook gradi čitavo jedno selo

Gigant u društvenim mrežama počinje s izgradnjom stambenog kompleksa po projektu renomirane arhitektonske firme OMA.

U neposrednoj blizini kampusa, koji je projektovao čuveni arhitekta Frank Geri i koji se nalazi u kalifornijskom gradu Menlo Park, nići će stambeni kompleks na površini od 56 hektara. Čuvena arhitektonska firma OMA u potpunosti će transformisati ovu oblast koju će najverovatnije naseliti zaposleni u kompaniji Facebook.

Urbanističke ambicije

Prema rečima giganta u polju društvenih mreža, novo selo pružiće dugoročne usluge zajednici u pogledu stanovanja i transporta, piše Dezeen.

U okviru sela nalaziće se i mnoštvo maloprodajnih objekata, uključujući i prehrambene radnje, apoteke i kancelarije.

„Uzbudljivo je sarađivati s Facebookom, čije se inovacije u društvenim mrežama šire i na urbanističke ambicije koje imaju za cilj povezivanje okoline. Willow Campus predstavljaće mesto s različitim programima koje odgovaraju potrebama zajednice.“, rekao je Shohei Shigematsu iz OMA.

Plan podrazumeva izgradnju 1.500 stambenih jedinica, čija će cena biti za 15% niža od tržišnih… za one koji rade u Facebooku.

Završetak prve faze izgradnje sela, koje podrazumeva izgradnju stanova, prodavnica i kancelarija, planira se za 2021. godinu, dok se kraj sledeće faze planira za 2023. godinu.

Rendering: OMA

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *