Foto: Karlskirche Contemporary Arts
Rasveta

Crkva u Beču dobila ukras napravljen od 700 metara neonskih cevi

Instalacija kompleksne forme odvija se pred očima posmatrača, evocirajući slike koje podsećaju na muzičke partiture, arhitektonske planove ili naučne dijagrame.

Od pre mesec dana, posetioci barokne crkve Karlskirche u Beču u unutrašnjosti hrama mogu videti nesvakidašnju skulpturu, koju je kao isprepletenu linearnu formu ukupne dužine od 700 metara osmislio i izveo britanski konceptualni umetnik i vajar Serit Vin Evans.

Okačena svetlosna instalacija, dimenzija 25 sa 15 metara, nosi ime Forms through folds (ascending), a posebno je prilagođena enterijeru crkve. Predstavlja jedno od najvećih, ali i najizazovnijih dela ovog stvaraoca iz Velsa, s obzirom na to da je kreirana od neonskih cevi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Suspendovana svetlosna instalacija dimenzija je 25 sa 15 metara; Foto: Leonhard Hilzensauer

Moderna umetnost u baroknom hramu

Evansova javna instalacija predstavlja drugi značajan projekat jednog savremenog umetnika u okviru programa Karlskirche Contemporary Arts, koji je pokrenut 2018. godine kako bi se crkva koju je projektovao austrijski arhitekta Johan Bernard Fišer fon Erlah povezala sa modernom umetnošću.

Ova prepoznatljiva inicijativa već je dobila i međunarodno priznanje, a nakon instalacije Aerocene argentinskog umetnika Tomasa Saracena, koja je crkvu krasila u periodu od 2019. do 2020. godine.

Instalacija Aerocene; Foto: www.viennacontemporary.at

14 kilometara užeta i 1,5 kilometar kabla

Trenutna instalacija predstavlja prostorno-specifičnu skulpturu koja je veoma pažljivo kreirana i montirana u unutrašnjosti crkve.

Za njenu postavku bilo je potrebno instalirati preko 14 kilometara užeta i 1,5 kilometar kabla kako bi se pozicioniralo 350 pojedinačnih staklenih formi i kako bi se one adekvatno napajale.

Sa ukupnom težinom od preko jedne tone, instalacija stabilno visi, protežući se skoro iznad čitavog prostora koji prekriva kupola.

Sa ukupnom težinom od preko jedne tone, instalacija stabilno visi, protežući se skoro iznad čitavog prostora koji prekriva kupola.

Serit Vin Evans je poznat po upotrebi bele neonske svetlosti u svojim radovima, koju koristi kao jezik znakova i prostornih crteža.

Njegova svetlosna dela odražavaju sintezu različitih, naizgled suprotstavljenih ideologija iz literature, filozofije, religije, umetnosti i prirodnih nauka.

Ovi elementi se susreću, repliciraju i prepliću kroz složene strukture koje istovremeno izgledaju kao da se eksplozivno šire i urušavaju u delikatnu entropiju.

Tako i ova instalacija svoje kompleksne forme odvija pred očima posmatrača, evocirajući slike koje podsećaju na muzičke partiture, arhitektonske planove ili naučne dijagrame.

Instalacija je sastavljena od 350 pojedinačnih staklenih formi; Foto: Leonhard Hilzensauer

Oda jedinstvenom zdanju i njegovoj fresci

Sa preko 200.000 posetilaca godišnje, Karlskirche je jedna od najposećenijih atrakcija glavnog grada Austrije, a nova instalacija će posetiocima ponuditi i posebno iskustvo boravka u ovom baroknom prostoru.

„Biti u mogućnosti da se savremena umetnost predstavi na ovakav način u jednom svetom prostoru koji se liturgijski koristi vekovima, ne samo da je jedinstveno u Austriji, već i internacionalno. Nova instalacija je oda ovom jedinstvenom zdanju i njegovoj kupolastoj fresci, s obzirom na to da aludira na sve nebeske i transcendentne stvari“, rekao je  za Designboom kustos Moric Stipšic.

Krst na kupoli, najvišoj u Austriji, dostiže visinu od 74 metra; Foto: karlskirche.eu/

Predstavljanje savremene umetnosti u ovom kontekstu ima za cilj da podstakne angažovanje sa mestom u njegovim sekularnim i duhovnim funkcijama.

„Karlskirche je jedan od najvažnijih primera sakralne barokne arhitekture u Centralnoj Evropi. Naravno, kao značajna katolička crkva, to je mesto verske zajednice i molitve. Ipak, mi je takođe vidimo kao mesto susreta i dijaloga, sa Bogom i naravno sa ljudima. Predstavljanje savremene umetnosti u ovom kontekstu ima za cilj da podstakne angažovanje sa mestom u njegovim sekularnim i duhovnim funkcijama“, dodao je otac Marek Pučalik.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. ciglaimalter

    Stoji kao piletu sise

Ostavite odgovor

Obavezna polja *