Koliko su plaćeni inženjeri, koji su uslovi rada i očekivanja; Foto: FreePik
Aktuelno

Kolike su plate i očekivanja u građevinskom sektoru? Ovo istraživanje daće odgovore

OROOK Izveštaj o industriji za 2020. godinu doneće zanimljive podatke o tržištu rada.

Kolika plata je dobra plata u jednoj građevinskoj ili arhitektonskoj firmi? Kakve uslove nudi tržište, a kakva su očekivanja? Ovo su neka od najčešćih pitanja koja se moraju po glavi svih onih koji žele da nađu posao ili da napreduju u karijeri. U potrazi za odgovorima obratili smo se OROOK Construction Careers, domaćem IT start-upu koji je pokrenut da olakša i unapredi procese zapošljavanja u građevinskoj industriji.

Osnivač kompanije i istoimene platforme, dr Miljan Mikić, s kojim su čitaoci portala Gradnja imali priliku da se upoznaju u intervjuu, najavljuje da će kraj tekuće godine biće obeležen jednim važnim događajem, kako za sam startup, tako i za građevinarstvo. Reč je o pripremi sveobuhvatnog OROOK Izveštaja o industriji za 2020. godinu, koji za cilj ima podizanje transparentnosti po pitanju plata, uslova zapošljavanja i rada u građevinarstvu, kao i drugim povezanim temama.

Sa izvršnim direktorom OROOK-a razgovaramo o ovom bitnom koraku za industriju, kao i o saznanjima o tržištu rada do kojih je tim u direktnom radu sa kompanijama i profesionalcima došao u prethodnih godinu dana.

Orook sprema zanimljivo istraživanje

Potrebna je veća transparencija, prvenstveno u pogledu plata, uslova i pogodnosti na radnim mestima.

Zašto je postojanje Izveštaja o industriji važno za građevinarstvo? Šta vas je podstaklo da pokrenete njegovu izradu?

Godina koje će uskoro ostati za nama biće upamćena kao izrazito turbulentan period, ali i vreme značajnih otkrića. Imajući dobar uvid u situaciju na tržištu, OROOK tim je tokom čitave godine pažljivao osluškivao i analizirao informacije do kojih smo svakodnevno dolazili, uvažavajući glasove i firmi i stručnjaka u industriji.

Sumiranjem prikupljenih podataka i upita koje smo dobijali, zaključili smo da sa obe strane tržišta rada postoji velika potreba na koju još uvek nije adekvatno odgovoreno. U pitanju je potreba za većom transparentnošću, prvenstveno u pogledu plata, uslova i pogodnosti na radnim mestima, kao i izražavanja potreba profesionalaca i rukovodilaca kompanija u našoj zemlji.

Rad na Izveštaju o industriji za 2020. godinu započet je da podstakne otvorenost po pitanju potreba svih aktera u građevinarstvu, da osvetli aspekte o kojima se ne govori dovoljno i adekvatno analizira dobijene rezultate.

Šta će sve biti u izveštaju

Kakve podatke možemo očekivati da pronađemo u Izveštaju i kakav je njihov značaj?

Izveštaj koji pripremamo osmišljen je da omogući neposredniji uvid u ključne aspekte tržišta rada. Među podacima od značaja naći će se broj profesionalaca i kompanija na tržištu, prosek plata za različite pozicije i nivoe iskustva, kao i neposredni, iskreni utisci inženjera i kompanija o procesima zapošljavanja, platama, uslovima rada i drugim faktorima.

Od posebno korisnih informacija, izdvojio bih i podatke koji govore o tome kako uspešne kompanije uspevaju da privuku najbolje kandidate, a kvalitetne zaposlene zadrže uz sebe. Takođe, Izveštaj će pružiti uvid i u informacije koje je veoma teško ili nemoguće dobiti na drugi način, kao što su budžeti i prakse kompanija kada su u pitanju marketing i brendiranje, regrutacije i zapošljavanja, a govoriće se i o lekcijama naučenim iz uticaja pandemije na poslovanje, uz još mnogo korisnih informacija.

Na koji način su prikupljani podaci za izradu Izveštaja? Da li ste zadovoljni odzivom stručnjaka na ovu inicijativu?

Materijal za analizu prikupljan je iz nekoliko izvora. Jedan deo tima specijalista iz oblasti radio je na istraživanju tržišta, drugi je prikupljao podatke dostupne u okviru bogate OROOK baze, dok je veliki broj podataka došao upravo od strane svih onih kojima je Izveštaj namenjen: kompanija i profesionalaca koji posluju u građevinarstvu.

Više od 500 kompletnih odgovora profesionalaca i povratne informacije od više od 30 kompanija.

Uporedo sa istraživanjem i analizom dostupnih informacija pokrenuli smo upitnike usmerene na rukovodioce kompanija, kao i na profesionalce na tržištu, u kojima smo im omogućili da anonimno daju svoj sud o raznolikim aspektima rada u industriji. Podaci do kojih na ovaj način dolazimo od neprocenjive su vrednosti, jer nam daju uvid u ono što je industriji najpotrebnije u godinama koje dolaze.

Za manje od mesec dana od pokretanja upitnika, koji su još uvek otvoreni, primili smo više od 500 kompletnih odgovora profesionalaca i povratne informacije od više od 30 kompanija. Mislim da ove brojke govore same za sebe i da se slobodno može reći da je industrija spremna i rada da se „otvori“, ako dobije priliku i podršku u tome.

Presek profesionalca koji su do sada popunili upitnik; Foto: Orook

Istraživanje će dati odgovor kako kompanije uspevaju da privuku najbolje kandidate, a kvalitetne zaposlene zadrže uz sebe.

Ko će imati pristup ovim podacima i na koji način?

Nakon što bude završen, Izveštaj o industriji biće dostupan u verziji za profesionalce i verziji za kompanije.

Verzija za profesionalce biće besplatna za preuzimanje i omogućiće uvid u okosnice i osnovne podatke o industriji u godini iza nas. Verzija za kompanije, s druge strane, biće dostupna uz naknadu i u njoj će se naći detaljne informacije, analize, zaključci i saveti vezani za domaće tržište koji firmama mogu pomoći da svoje procese zapošljavanja i poslovanje u celini podignu na viši nivo.

Ko su partneri Izveštaja? Da li će građevinske kompanije dobiti priliku da svoj rad i postignuća prikažu na ovaj način?

Partneri, odnosno sponzori Izveštaja su kompanije i ogranizacije iz oblasti građevinarstva koje finansijski učestvuju u procesu izrade ovog dokumenta. Zavisno od odabira sponzorskog paketa, kompanije-sponzori uživaće posebne benefite, kao što su prioritet u dostavljanju celovitog Izveštaja, prostor za logo i tekst o kompaniji unutar dokumenta, vidljivost za preko 5.000 profesionalaca iz industrije, uključena objava posla na Orook platformi i drugi.

Sponzori i kompanije koje preuzmu kompletnu verziju Izveštaja dobiće najveću vrednost od ovog dokumenta.

Sve važne industrijske brojke, kompletne povratne informacije profesionalaca i konkurenata na tržištu (naravno u anonimnom obliku), saveti za unapređivanje praksi zapošljavanja, informacije o platama kakve se traže i nude na tržištu, analize prikupljenih podataka, i još mnogo toga: svi ovi vredni podaci biće im neposredno dostupni.

Anketa do 10. januara

Da li je učešće u anonimnim anketama i dalje u toku i kako im zainteresovani za učestvovanje u ovom velikom istraživanju mogu pristupiti?

Učestvovanje u anketama koje smo pripremili trajaće do 10. januara 2021. godine, a Izveštaj će biti objavljen u prvom kvartalu 2021. godine.

Sve profesionalce i rukovodioce zainteresovane da se čuje njihov glas srdačno pozivamo da učestvuju u zajedničkom radu na većoj transparentnosti u industriji!

Predstavnici kompanija mogu svoje utiske, potrebe i prakse podeliti u upitniku dostupnom na ovom linku, dok inženjeri svoje odgovore mogu upisivati u okviru forme pripremljene za njih.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. Mali arhitektonski studio

  Na osnovu ove ankete i ponuđenih odgovora za raspone plata neće se dobiti baš tačna procena. U građevinskoj industriji postoji više oblika poslovanja, ova je više definisana za veće firme.

 2. arhitekta

  pa, arhitekte (u proseku) rade 50 sati nedeljno za 750 eura mesečno

  1. Arh 2

   I to sa iskustvom 5+ godina. Majstori uzmu dnevnice 50-100€… arhitekte tome ne mogu ni da priđu… Onda kažu – pa šta hoćete, ponuda- potražnja. I šta ćemo s tim? Da li se poštuju zakoni, kakvi su, šta rade (ne rade) inspekcije , zašto nemamo posla i nismo prepoznati i poštovani? Gomila pitanja…

   1. arhitekta

    majstori cene svoj rad, a arhitekte bi radile i za džabe – u tome je razlika
    u 17:05, svako gradilište u Beogradu je prazno, nema ni jednog čoveka
    u 19:00, 80% arhitekata je još uvek za radnim stolom, a radi se i vikendima i raznicima (za džabe)
    u mom selu se kaže: „Kad si tepih, svi će da te gaze.“
    a koliko starije kolege maltretiraju mlađe – o tome ne bih ni da govorim

 3. Građevinac

  Ovaj članak je najobičniji clickbait.
  Hvala ni na čemu.

  1. arhitekta

   ma, ti si neozbiljan

 4. Dragan Marković

  Na neki čudan način, građevinska industrija u Srbiji je tako naštimovana da investitori, proizvođači i izvođači zarađuju ozbiljnu lovu, jedino su inžinjeri večita sirotinja – a on njih sve zavisi.

 5. petar

  bla, bla, bla – kao kad ti na TV pola sata predstavljaju automobil – i na kraju ne kažu cenu …

Ostavite odgovor

Obavezna polja *