Promo

Koliko košta izgradnja kuće?

Odlučili ste se za kuću? Kupujete ili planirate da gradite sami? Možda ste već započeli izgradnju? Trebalo bi da znate odgovore na sledeća relevantna pitanja:

1. Koliko kuća košta?
2. Šta sve proces izgradnje kuće podrazumeva?
3. Koliko će isti proces trajati?
4. Koja su dokumenta neophodna i gde ih nabaviti?

Prema skorašnjim istraživanjima agencije GfK, većina ispitanika koji su nedavno izgradili kuću, ili su trenutno u nekoj od etapa gradnje, možda tek u procesu planiranja, nemaju nijedan od neophodnih odgovora. Proces izgradnje kuće je, stiče se utisak, svojevrsna enigma. Zašto?

Proces obezbeđivanja dokumentacije neophodne za izgradnju kuće kreće se rasponu od više meseci do čak 2 godine. Ali nemojte odustajati jer postoji rešenje!

Tokom gradnje u sopstvenoj režiji susrećemo se sa različitim neplaniranim troškovima. Sredstva mogu ponestati usled neadekvatne kalkulacije materijala, promena cena na tržištu, ili nekih drugih nepredviđenih okolnosti, zbog čega se planirani izdaci uvećavaju. Kako se problem adekvatno prevazilazi? Kredit je, čini se, najčešća opcija, mada banke njega uglavnom daju pod srazmerno nepovoljnim uslovima.

Pomenuta istraživanja su, takođe, pokazala da najveći broj sagovornika u anketi, osim što ne zna odgovor na pitanje koliko ih kuća košta, takođe ne raspolaže ni informacijama o neophodnim dokumentima koja prate izgradnju kuće, niti u kojim se institucijama ista mogu nabaviti.

Osim dozvole za gradnju i kopije katastarskog plana parcele, za koje većina ispitanih sugrađana zna da se moraju obezbediti, ostatak neophodne dokumentacije predstavlja potpunu nepoznanicu.

Čak 24% ispitanika započela su, pa i završila gradnju, ne obezbedivši ni jedan dokument, dok 54% onih koji su pokušali da pribave potrebno, nisu u tome uspeli pre početka gradnje. Svaki treći sagovornik proveo je godinu dana skupljajući neophodnu papirologiju, a jednak je i procenat onih kojima je bilo potrebno i do dve godine.

Proces obezbeđivanja dokumentacije neophodne za izgradnju kuće kreće se, dakle, u rasponu od više meseci do čak 2 godine, dok se okončanje radova na izgradnji kuće očekuje, u proseku, za pune 3 godine! Dovoljno da odustanete?

lafarge-kuca-02

Postoji, međutim, mogućnost da se u sopstveni dom uselite za svega nekoliko meseci od trenutka donošenja odluke da gradite kuću i to bez ikakvih poteškoća. Kompanija Lafarge u saradnji sa OTP bankom kreirala je jedinstvenu ponudu na našem tržištu – LAFARGE KUĆE. Ista obuhvata finansiranje i izgradnju kuća po sistemu „ključ u ruke“, uz povoljan kredit za izgradnju, obezbeđivanje sve potrebne dokumentacije, te garanciju sigurnosti vaše investicije.

Na vama je da se odlučite za izgled željene kuće, a kompanija Lafarge će se postarati da se vaše zamisli realizuju na brz, lak i siguran način.

UPDATE 16.2.2021. Lafarge je u međuvremenu prestao da proizvodi ove kuće.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Stefan

  Postoji nesto sto se zove predmer i predracun 🙂

 2. dina

  205cm×90cm to su mere

 3. Milan

  Osim Beocinksog LaFargea koji je dosta komercijalna firma postoje li neke alternativne jeftinije opcije za izgradnju?

 4. Alumil/bh

  Koliko para toliko i muzike tako ti je to i kad kucu gradis.

 5. Marko

  Loš, plaćeni tekst… Ništa nije objašnjeno.

 6. Dejan

  Nije navedeno od kojih materijala se grade kuce…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *