Ksenija Pantović studio OBE na konferenciji BuildUp 2025
Intervju

Svetlo, materijal i ritam prostora stvaraju atmosferu koja se pamti – Ksenija Pantović pred BuildUp 2025

Beogradska arhitektkinja otkriva nam kako prilagoditi ugostiteljski  prostor tako da bude atraktivan tokom cele godine, ne samo za turiste, već i za lokalne posetioce.

„Van sezone, prostor mora da ima energiju koja poziva, a ne samo funkciju koja služi. Ključni elementi su svetlo, materijal i ritam prostora — oni stvaraju atmosferu koja se pamti“, ističe u razgovoru za Gradnju arhitektkinja Ksenija Pantović iz beogradskog biroa Studio OBE, učesnica konferencije BuildUp 2025.

Ksenija Pantović, osnivačica Studija OBE uz Jasnu Kavran, učestvovaće u našoj četvrtoj panel diskusiji, koju smo nazvali „Pun program – pun hotel“, čija tema se tiče sadržaja koji privlače goste i van turističke sezone.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jasna Kavran (levo) i Ksenija Pantović – osnivačice Studija OBE

Potenciranje perceptivnih karakteristika

Šta po vašem iskustvu čini razliku između spa centra ili restorana koji privlači goste – koliko tu arhitektura i dizajn prostora mogu da pomognu?

S obzirom na specifičnost ovih tipologija, koje zahtevaju ambijente sa karakterističnom atmosferom, veoma je značajan koncept dizajna prostora. U procesu projektovanja ovakvih tipologija, pored osnovne funkcionalnosti, veliku pažnju posvećujemo različitim perceptivnim karakteristikama koje u projektu potenciramo na različite načine.

Tako se izdvajaju, recimo:

  • Materijali: razlika je da li su to topli, taktilni, tamni, svetli ili prirodni tonovi
  • Zvuk i svetlo: kontrolisano osvetljenje i akustika su veoma značajni za kreiranje specifične atmosfere
  • Vizuelna identifikacija i prostor: enterijer je deo brenda, ne samo ambijent.
  • Mirisi i temperatura: mikroklima kao deo prostornog dizajna.
Restoran Tisa u Beogradu  | Foto: Jovana Rakezić

Održivost dizajna je jedna od polaznih tačaka prilikom projektovanja svih tipologija, a naročito ugostiteljskih i wellness projekata.

Vaš studio je prepoznat po lokalnim projektima kao što je uređenje Kreativnog haba Nova Iskra na Dorćolu. Kako prilagoditi prostor tako da bude atraktivan tokom cele godine, ne samo za turiste, već i za lokalne posetioce?

U suštini, održivost dizajna je jedna od polaznih tačaka prilikom projektovanja svih tipologija, a naročito ugostiteljskih i wellness projekata. Pitanje i neke specifične karakteristike konteksta i lokalnog identiteta je nešto što je nama obično inspiracija, s obzirom da je to nešto što će da privuče podjednako i lokalno stanovništvo, kao i turiste.

U toku projektovanja, dosta pažnje posvećujemo i prostornoj fleksibilnosti , kako bi prostor mogao da pretrpi različite i programske i prostorne zahteve koji mogu da se jave u toku vremena, kako bi se prilagođavali opusu različitih korisnika.

Naravno, pomažemo se tradicionalnim elementima u projektovanju: materijali, rasveta, upotreba boja, itd. koji bi u odnosu na specifičan kontekst bili važni u kreiranju identiteta i atmosfere prostora.

Nova Iskra na Dorćolu – Studio OBE | Foto: Relja Ivanić

Ritam svakodnevice i ritam odmora

Radili ste i na konceptualnom rešenju metro stanica u Beogradu. U kojoj meri ta iskustva sa javnim sadržajima mogu da se primene pri dizajniranju ugostiteljskih sadržaja?

Rad na konceptualnom rešenju metro stanica bio je značajno iskustvo jer je to tip javnog prostora gde se ne dizajnira samo forma, već tok – način na koji se ljudi kreću, orijentišu i nesvesno doživljavaju prostor. Dosta je važna tema i dinamike, ritma i jasnoće, a naravno, i ovde dominiraju razmišljanja o tome kako svetlo, materijal i proporcija utiču na percepciju i ponašanje korisnika.

Ova iskustva se prenose i na projektovanje ugostiteljskih i wellness prostora: i oni su, na neki način, mikro-verzije javnog prostora. U oba slučaja cilj je isti ili sličan – stvoriti prostorni doživljaj koji vodi, smiruje i ostavlja trag. Razlika je samo u intenzitetu — metro oblikuje ritam svakodnevice, a restoran ili spa ritam odmora.

Fleksibilnost i transformabilnost prostora je ono što ga čini živim: mogućnost da se delovi prilagođavaju različitim scenarijima.

Koji su, po vašem iskustvu, najvažniji elementi dizajna prostora koji doprinose tome da restoran ili spa centar privlači posetioce i kada glavna sezona nije u punom zamahu?

Van sezone, prostor mora da ima energiju koja poziva, a ne samo funkciju koja služi. Ključni elementi su svetlo, materijal i ritam prostora — oni stvaraju atmosferu koja se pamti. Svetlo je najvažniji materijal – ono modeluje prostor i emociju.

Materijali treba da imaju taktilnu toplinu i dubinu, da pozovu na zadržavanje. Upotreba boja je uvek specifična tema u našem radu, i trudimo se da u zavisnosti od teme koristimo tonove koji menjaju karakter kroz svetlo i senku.

Fleksibilnost i transformabilnost prostora je ono što ga čini živim: mogućnost da se delovi prilagođavaju različitim scenarijima – od intimne večere zimi do otvorenog događaja leti. Taj sloj transformabilnosti čini da prostor ima dušu i izvan sezone.

Arhitektkinje iz Studija OBE

BuildUp 2025: Arhitektura ugostiteljstva

Arhitektura ugostiteljstva tema je konferencije BuildUp 2025, koja se 23. oktobra održava u beogradskom hotelu Crowne Plaza u organizaciji portala Gradnja.

Konferencija BuildUp 2025: Horekatura okupiće najznačajnije aktere iz oblasti arhitekture, hotelijerstva i investicija u ugostiteljski sektor. Reč je o najvećem regionalnom događaju posvećenom arhitekturi ugostiteljstva, čiji je cilj da poveže stručnjake, predstavi najnovije trendove i otvori diskusiju o budućnosti HoReCa industrije.

Broj karata je ograničen, stoga ne propustite priliku da rezervišete svoje mesto na vreme.

Više informacija potražite na sajtu BuildUp, a karte možete nabaviti putem sajta Tickets.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Dizajn enterijera

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *