Arhitektura

Kuća koja ne zahteva dozvolu za izgradnju

Saradnja studenata i profesora na univerzitetu u Los Anđelesu rezultovala je rešenjem za problem pristupačnog stanovanja u vidu kuće za koju ne trebaju papiri.

Sa svega 46 metara kvadratnih, ovaj objekat zanimljivog dizajna ima sve što treba da ima jedna kuća: dnevni boravak, kuhinju s trpezarijom, spavaću sobu i kupatilo. Predviđeno je da se on montira u dvorištu, pored već postojećih kuća, a sve u cilju da se reši hroničan problem nedostatka stambenog prostora u Los Anđelesu.

Mikro stan u Los Andjelsu 02

Predviđeno je da ovaj montažni objekat ne zahteva dozvolu za izgradnju, već da ga vlasnik može postaviti u svom dvorištu bez ikakve pravne procedure. Kuća je projektovana tako da se lako može sastaviti ali i rastaviti kako bi se instalirala na nekom drugom mestu.

Mikro stan u Los Andjelsu 03

Kuća je sastavljena o rama kojeg čine čelične cevi i ošupljeni drveni zidovi. Ispuna ramova, odnosno opna što ih okružuje, urađena je od dva providna sloja ETFE – tip fluora na bazi plastike. Fotonaponske ćelije mogu biti postavljene na spoljnoj opni, dok na unutrašnjoj može biti instalirana LED rasveta.

Mikro stan u Los Andjelsu 04

Ova kuća je kompatibilna i sa životinjskim svetom. Jedan zid može da se transformiše u hranilicu, a mogu se dodati i modularne jedinice s kućicama za ptice ili čak i slepe miševe, ukoliko neko to želi.

Mikro stan u Los Andjelsu 01

Ako bi se u 20% dvorišta od postojećih 500.000 porodičnih kuća instalirali ovi objekti, problem sa stanovanjem u Los Anđelesu bio bi rešen.

Foto: Nico Marques/Photekt.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *