Arhitektura

Kuća koja se transformiše u pozorište

Saradnjom američkog umetnika Matthewa Mazzotte, umetničkog centra Coleman i volontera grada York nastala je Kuća Transformera u Alabami.

Za pomenuto područje sve učestaliji problem postaju s jedne strane napuštene, zapuštene i ruševne kuće, a s druge strane evidentan manjak javnog prostora koji bi stanovnicima grada omogućio održavanje različitih kulturnih manifestacija.

Spajajući ove dve problematike, realizovan je projekat Open house, naizgled male kućice koja se u nekoliko poteza pretvara u prostor za pozorište na otvorenom.

kuca-pozoriste-1 kuca-pozoriste-2

Kako piše DesignBoom, objekat transformerskih karakteristika sagrađen je od materijala s jedne obližnje postojeće ruševne kuće, u potpunosti pretvorene u sasvim novu strukturu, sastavljenu tako da se iz jedne forme preslaganjem pretvara u privremeno gledalište. Za pretvaranje objekat iz kućice u gledalište potrebno je četvoro ljudi kao i sat i po vremena.

kuca-pozoriste-4 kuca-pozoriste-3

Transformisana kuća pozicionirana je na frekventnoj gradskoj lokaciji pa je tako u stalnom fokusu stanovnika. Novi gradski javni prostor namenjen je za održavanje predstava, koncerata i filmskih projekcija.

Kada se ne koristi gledalište se transformiša nazad u formu kućice, podsećajući tako od čega je sagrađena te podcrtavajući rastuću društvenu problematiku grada; činjenično stanje zapuštenih i trošnih objekata.

kuca-pozoriste-5 kuca-pozoriste-6

Više o projektu pogledajte u videu koji sledi:

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *