Aktuelno

Reagovanja: Vlasnici bespravnih objekata i dalje privilegovani

Priča o Velji Iliću i legalizaciji objekata u Srbiji uskoro bi mogla da ima više nastavaka nego Žikina dinastija.

U poslednjoj epizodi, ministar građevinarstva je juče najavio da legalizacija nije neophodna ako ste vlasnik objekta više od 30 godina i ako se „niko nije žalio“. „Možete da stavljate pod hipoteku, možete da prenesete na svoju decu i taj se objekat doživotno vodi na vas, a posle vaše smrti na vaše potomke i to je dovoljno da legalno funkcionišete“, istakao je Ilić. Ti objekti, rekao je još, neće moći da se prodaju.

Legalizacija će, s druge strane, biti neophodna za objekte koji su namenjeni prodaji, a za njih će biti potrebna kompletna projektna dokumentacija koja podrazumeva i navođenje tačnog sastava zidova ili temelja.

Ministar Ilić se pobrinuo i za obrte. Najpre je ambiciozno, još prošlog leta najavljivao zakone o legalizaciji, planiranju i izgradnju i to za kraj septembra 2012, da bismo dočekali još jednu jesen bez istih. Proletos je usvojen Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine, a najava ministra građevine da će legalizacija biti besplatna dočekana je na nož – reagovali su stručnjaci, ali i oni koji su na vreme legalizovali svoje objekte ili platili da bi gradili sa dozvolom.

Pomoćnica ministra građevinarstva Aleksandra Damnjanović za Danas objašnjava da će vlasnici bespravno sagrađenih objekata moći sami da odluče da li će da legalizuju ili ne svoje objekte. „Samo određeni objekti, oni koji se koriste za lične potrebe, moći će da se prema Zakonu o posebnim uslovima prava svojine upišu u katastar i njihovi vlasnici će odlučivati da li će da ih legalizuju ili ne“, ističe Damnjanovićeva. Ona napominje da upis u katastar vlasnicima „garantuje pravo svojine“, ali i ističe da će te objekte moći da prodaju tek kada plate naknadu za uređenje gradskog i građevinskog zemljišta.

Visina naknada biće, napominje ona za naš list, i jedna od glavnih stvari u novom zakonu o legalizaciji koji bi, kako je ministar najavio, trebalo da se nađe pred poslanicima u oktobru.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za naš list da je Ministarstvo nanelo ogromnu štetu privredi i građevinarstvu koje beleži konstantan pad, jer se legalizacija i konverzija gotovo ne sprovode. „Velja Ilić je u više navrata pričao šta bi trebalo uraditi, ali mislim da je on nepodoban da to rešava jer je i on sam ilegalno gradio“ , napominje Kovačević.

bespravni-objekti

On kaže da bi u normalnoj državi teško bilo zamisliti ovako nešto, kao i da je krajnje vreme da se uvaže mišljenja stranaca i da se uvede jednak sistem za sve. „Imam predlog da sve one koji su bespravno gradili i tako ućarili jer nisu plaćali takse i poreze, država oporezuje, da im naplati porez na imovinu bespravno sagrađenih objekata i da ima udeo od na primer 10 odsto, tako da ne mogu da prodaju dok to ne isplate“, ističe Kovačević i dodaje da bi i ovo trebalo da se zaustavi na Ustavnom sudu.

I u NALED-u podsećaju da su odlukom Ustavnog suda svi članovi Zakona o planiranju i izgradnji, od 185. do 200, a koji se upravo odnose na legalizaciju, proglašeni nesaglasnim sa Ustavom, čime su prestali da važe. „Stav ministra Ilića ukazuje da se nastavlja praksa izigravanja navedene odluke Ustavnog suda, a time i pravnog poretka Srbije. Posle ovakvog istupa ministra, nije jasno kakva je uopšte svrha donošenja novog zakona o legalizaciji objekata. Nažalost, ministar zaboravlja da se realizacijom hipoteke vrši prenos prava svojine na objektu, pa je time i nesvesno, dao koristan savet kako se fingiranjem pravnih poslova i uspostavljanjem hipoteke može lako izigrati ograničenje otuđenja – prenosa nelegalizovanih objekata“, ističu u NALED-u.

Vest da bi legalizacija mogla da bude ukinuta ne veseli ni predstavnike lokalnih samouprava, jer bi to značilo novi udar na opštinske budžete, kojima su prihodi od izdavanja dozvola i legalizacije značajan izvor sredstava za komunalno uređenje naselja. Prema procenama Ministarstva za građevinu i urbanizam, u Srbiji ima 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata.

Bolje prođu oni koji ne poštuju zakone

Predsednik opštine Ruma Goran Vuković za Danas kaže da bi usvajanjem novog zakona o legalizaciji u neravnopravan položaj stavljeni oni koji su poštovali zakon. „Ispostaviće se da kod nas uvek bolje prođu oni koji ne poštuju zakone“, napominje Vuković. Osim toga, to bi lokalnim samoupravama dodatno smanjilo prihode. „Opštine su te koje treba da grade vodovode, kanalizacije, uvode električnu energiju. Ispada da su jedni dali novac za to, a da će drugi biti oslobođeni tih davanja. Od kojih para ćemo sad graditi“, pita predsednik opštine Ruma, gde je predato 2.000 zahteva za legalizaciju, od kojih je samo deo završen po starom zakonu. Većina čeka usvajanje novog.

(Danas)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *