Zgrada je danas pokrivena platnima sa natpisaima koji odaju počast poginulim; foto: Carcharoth – Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia
Aktuelno

Preživeli odlučuju o budućnosti lokacije izgorele londonske kule

Na mestu Grenfell Towera nići će memorijalni centar.

Nakon godinu dana od razornog požara koji je zahvatio Grenfell Tower u kom su život izgubile 72. osobe, vlada Velike Britanije najavila je da će raditi zajedno sa preživelima, ožalošćenim i zajednicom, kako bi zajedno utvrdili budućnost lokacije na kojoj je izgorela kula.

Prema predstavljenom dokumentu vlade, na lokaciji će biti izgrađen memorijalni objekat ali će počast nastradalim biti odat i kroz novi naziv obližnje metro stanice Latimer Road, piše ArchDaily.

„Pretpostavka je da će saradnja sa preživelim i porodicama nastradalih dovesti do dogovora o stvaranju adekvatnog memorijalnog centra kako bi se pamtili oni koji su izgubili život, kao i zahteva da se metro stanica Latimer Road preimenuje u Grenfell Tower.“, rekao je Shahin Sadafi, predsedavajući grupe Grenfell United.

U požaru 14. juna poginulo je 72. ljudi; foto: Creative Commons / Natalie Oxford

Spomen obeležje

Zvaničnici iz Kensingtona i Čelzija biće zaduženi za osiguraju da buduća lokacija postane mesto koje će odati počast tragediji ali i mesto koje će omogućiti da lokalna zajednica napreduje.

„Drago na je da je osam meseci nakon požara konačno sklopljen dogovor da se preživeli i ožalošćeni nađu u srcu odlučivanja o nasleđu lokacije. Nadamo se da će zajednički rad na stvaranju odgovarajućeg spomen obeležja biti deo procesa lečenja za sve ožalošćene i pogođene ovim tragičnim događajem.“, dodao je Shahin Sadafi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *