Kuće u Kini izgrađene su po nemačkim standardima za pasivnu gradnju. Rezultat: Nulti račun za električnu energiju.

Arhitekta Timothy Oulton potpisuje projekat niskoenergetskih kuća u južnoj Kini crpeći inspiraciju iz tradicionalne kineske arhitekture. Uz najnovije nemačke standarde u oblasti gradnje energetski efikasnih objekata i hrabrog statičkog projekta koji isključuje stubove u unutrašnjosti objekta nastalo je celo jedno pasivno selo.

kupolasta-pasivna-kuca-2

Kupole su u potpunosti samostojeće pa im ne trebaju nikakvi stubovi koji drže unutrašnju strukturu. Fasada je od FSC sertifikovanog drveta, prozori su od trostrukog stakla i premazani niskoenergetskim premazom, dok su vrata, usklađena s pasivnim standardom gradnje, uvezena iz Evrope.

kupolasta-pasivna-kuca-3

Svaka kuća sastoji se od 80 prefabrikovanih drvenih ploča koje se savršeno uklapaju jedna u drugu kako bi kuća bila adekvatno izolovana. Ono što posebno fascinira jeste činjenica da je za zagrevanje ove kuće potrebno manje energije nego što troši kuvalo za vodu, piše CroEnergo.

kupolasta-pasivna-kuca-5

I enterijer kuće prilagođen je zaobljenom izgledu kupole pa je tako arhitekt Timothy Oulton oblikovao sedeću garnituru, sto i stolice s ciljem što bolje integracije enterijera i eksterijera.

kupolasta-pasivna-kuca-4 kupolasta-pasivna-kuca-6 kupolasta-pasivna-kuca-7

Foto: Alexandra public relations

Pogledajte još energetski efikasnih objekata.