Izvođenje

Ventilisana fasada: elementi i način izvođenja

Efikasan način izolacije spoljašnjeg zida objekta je ugradnjom ventilisane fasade na prvilan način i sa kvalitetnim materijalima.

Suština ventilisane fasade je u postojanje slobodnog prostora tj. sloja vazduha između spoljnje fasadne obloge i zida objekta.

Osnovna uloga sloja za ventilaciju je u boljoj zaštiti unutrašnjeg prostora od niskih temperatura, odvođenju difuzne vodene pare kao i smanjenju zagrevanja zida leti.

Kako bi bilo omogućeno neometano strujanje vazduha, minimalna debljina sloja za ventilaciju je 2 cm.

Elementi ventilisane fasade

1. Noseća potkonstrukcija: Na fasadni zid potrebno je mehanički pričvrstiti horizontalne i vertikalne profile prema uputstvu proizvođača. Uloga ove potkonstrukcije je da nosi spoljašnju, fasadnu oblogu i prenosi opterećenje nastalo vetrom na nosivu konstrukciju.

2. Termoizolacija: Ploče Knauf Insulation mineralne vune postavite jednu uz drugu između konstrukcije, bez rastojanja između ploča. Ploče mehanički pričvrstite kako bi potpuno nalegle na fasadni zid. Koristite specijalno dizajnirane tiplove za ventilisane fasade. Preporučuje se 5 komada tipli po metru kvadratnom fasade.

3. Sloj za ventilaciju: Debljina sloja za ventilaciju iznosi minimum 2 cm. Uloga ovog sloja je da odvodi vlagu iz objekta kao i vodu koja eventualno može da prodre kroz spojnice fasadne obloge. Leti sprečava prodiranje toplote u unutrašnjost objekta a zimi predstavlja dodatni toplotni izolator.

4. Spoljna fasadna obloga: Odabir ovog sloja definiše vizuelni izgled objekta i može biti od: stakla, mermera, kamena, alubonda ili keramike. Spojnice između ploča fasadne obloge mogu biti zatvorene, zglobne ili preklopljene. Uloga ovog sloja je da štiti od sunca, kiše i ostalih atmosferskih uticaja. Ovaj sloj prima i prenosi opterećenje nastalo vetrom na noseću potkonstrukciju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *