Pogled na fasadu Centra izvrsnosti u Kragujevcu; Foto; Inobačka
Promo

Metals Weld: Fasade i ograde iz Novog Sada tražene i u Emiratima

Upoznajemo vas sa fasadama i ogradama koje se na tržištu ističu kako estetikom i izborom materijala, tako i primenom pametnih tehničkih rešenja.

Osnovano 2003. godine u Novom Sadu, preduzeće Metals Weld specijalizovano je za projektovanje, proizvodnju i ugradnju fasadnih sistema i ograda za stambene, poslovne i javne objekte.

Fokusirani su na tržište Srbije, Francuske, Austrije, Švajcarske i UAE, a iako im je proizvodni pogon lociran na teritoriji grada Novog Sada, sarađuju i sa proizvođačima iz Italije, Turske, Kine.

Neke od projekata na kojima su učestvovali već ste imali prilike da vidite na našem portalu, a ovog puta saznaćemo još pregršt zanimljivih tehničkih podataka vezanih za rešenja iz njihovog portfolija.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Iskustvo sticano dve decenije

Kako za Gradnju objašnjava Miloš Zrnić iz Metals Welda, ogradni sistemi u arhitekturi mogu na neki način da definišu samu zgradu, mogu ili da doprinesu ili da odmognu estetici samog objekta.

„Već 20 godina se susrećemo sa različitim zahtevima arhitektonskih biroa i investitora različitih objekata, pa bi danas već mogli da kažemo da su se iskristalisali tipovi ograda, materijala i standarda po kojima se one ugrađuju“ – kaže Zrnić.

Osim ogradnih sistema, u fokusu su im i fasadni elementi kao što su brisoleji, koji imaju estetsku ali i funkcionalnu ulogu.

„Kako su staklene ograde postale aktuelne, počeli smo da se specijalizujemo i u tipovima stakala koje uvozimo od vodećih proizvođača iz inostranstva. Dodali smo u svoj asortiman i specifične fasadne obloge koje treba da naglase neki deo objekta“ – navodi Zrnić.

Staklene ograde na kompleksu Park Novi Residence u Novom Sadu; Izvor: Inobačka

Naš tim okuplja inženjere, mlade i stručne montere, a u zavisnosti od veličine projekata na kojima učestvujemo naš tim se proširuje po potrebi.

Dodaje da se preduzeće Metals Weld tokom godina razvijalo i menjalo zajedno sa tržištima na kojima su radili projekte, pogotovo u Austriji i Francuskoj gde je fokus najviše na funkcionalnosti, svetskim standardima i bezbednosti.

„Različite lokacije na kojima smo imali prilike da izvodimo projekte su sa sobom nosili i specifične arhitektonske zahteve, koji su nas terali da iznađemo tehnička ali i tehnološka rešenja u proizvodnji za fasadne i ogradne sisteme, inovativne materijale kako bi ispoštovali međunarodne standarde po kojima smo radili“ – navodi naš sagovornik i dodaje:

„Ogradni sistemi nose bitno mesto u estetici i arhitekturi objekata. Arhitekte se neretko susreću sa nerazumevanjem izvođača prilikom razrade detalja projekta. Naša firma je nastajala upravo na tim osnovama, da iznađe bezbedno, funkcionalno i arhitektonski prihvatljivo rešenje, a da to rešenje bude finansijski opravdano“.

Ograda Centra izvrsnosti u Kragujevcu; Izvor: Inobačka

Smatramo da bi na tržištu trebalo da postoji što više kvalitetnih preduzeća koja će podizati kvalitet postavljenih ogradnih i fasadnih sistema

Kako dalje saznajemo, proizvodnja određenih tipova ograda je locirana u Rakovcu, fruškogorskom mestu nadomak Novog Sada, a uskoro se proširuju na još jednoj lokaciji.

Veliki spektar ograda koje ugrađuju se proizvode i u Kini, u saradnji sa fabrikom koja je specijalizovana za proizvodnju staklenih i inox ograda za američko tržište.

„Naš tim okuplja inženjere, mlade i stručne montere, a u zavisnosti od veličine projekata na kojima učestvujemo naš tim se proširuje po potrebi“ – ističe Zrnić.

Kaže da ono po čemu se preduzeće Metals Weld može izdvojiti jeste fleksibilnost što se tiče lokacije na kojih se radovi izvode.

„Nismo upućeni na konkurenciju jer imamo svoj način i pristup rada u Srbiji i inostranstvu. Smatramo da bi na tržištu trebalo da postoji što više kvalitetnih preduzeća koja će podizati kvalitet postavljenih ogradnih i fasadnih sistema“, dodaje Zrnić.

Beli fiksni paneli na zgradi Lazara Kuzmanova omogućavaju prožimanje tamnih brisoleja kroz njih; Foto: Bojan Županec

Zajedničkim radom do dodatne vrednosti

Kada je reč o konceptu fasade stambene zgrade na Bulevaru Cara Lazara 118 u Novom Sadu, naš sagovornik ističe da dodatnu vrednost može da donese samo zajednički rad i saradnja, a to je bio slučaj i sa projektnim biroom Lazara Kuzmanova.

„Obično biro inicira koncept koji želi da bude primenjen na konkretnom objektu. To može biti u formi idejnog prikaza ili tehničkog crteža koji zahteva dodatnu razradu. Nakon nekoliko iteracija dolazi se do finalne verzije izgleda fasade i ograda“, kaže Zrnić.

Neophodno je, dodaje, imati na umu i finansijski momenat koji služi kao smernica ili okvir u kom je potrebno da se to tehničko rešenje kreće. To, kako ističe, ne mora da bude ograničavajući momenat, već samo predstavlja izazov kako bi se postiglo najbolje rešenje.

„Dugogodišnje iskustvo arhitekte Lazara Kuzmanova nam je doprinelo prilikom razrade tehničkih detalja dinamičnih fasadnih panela na ovom stambeno poslovnom objektu. Uvek je zadovoljstvo raditi sa otvorenim i iskusnim arhitektama kao što je on“ – naglašava Zrnić.

Dugovečnost dobijamo ne samo izborom materijala nego i primenom pametnih tehničkih rešenja.

Što se tiče načina na koji funkcionišu brisoleji, beli delovi fasade su fiksni, drugi antracit delovi brisoleja su klizni, a njihovim pomeranjem korisnici svakodnevno mogu da menjaju njihove pozicije i na taj način, nesvesno, formiraju dinamiku fasade.

„Fokus je bio na privatnosti koju ovi brisoleji proizvode za krajnje korisnike, odnosno vlasnike stanova“ – kaže naš sagovornik, dodajući da staklene ograde od transparentnog, kaljenog i laminiranog stakla doprinose sigurnosti i jedinstvenom izgledu fasade.

„Pored opisanog, kada je reč o fasadnim elementima, bile to ograde, fasade ili nešto drugo, dugovečnost dobijamo ne samo izborom materijala nego i primenom pametnih tehničkih rešenja“, navodi Zrnić.

Korisnicima je omogućeno da, nesvesno, formiraju dinamiku fasade; Foto: Bojan Županec

Za klizače brisoleja odlučili su se za italijanski brend koji garantuje funkcionalnost bez promene narednih 35 godina.

Tu pre svega misli na odvod vode, tolerancije mera zbog grejanja i hlađenja, antikorozivnu zaštitu i dr. Tako su se, na primer, za klizače brisoleja odlučili za italijanski brend koji garantuje funkcionalnost bez promene narednih 35 godina.

A kada je u pitanju cena poduhvata poput ovog, Zrnić kaže da izrada fasade i ograda na stambenim, poslovnim i javnim objektima zauzima značajan deo u budžetu definisanom za izgradnju.

„Određivanje cene koštanja instalacije je vrlo individualno i može se definisati okvirno već nakon dobijenog idejnog nacrta fasade“, navodi naš sagovornik.

Izvrsna rešenja

Još jedno njihovo rešenje koje bi trebalo istaći, jeste i ono primenjeno na Centru izvrsnosti u Kragujevcu – stubični sistemi ograda sa raznim vrstama ispuna, sa staklenim ispunama sa dodacima u vidu LED rasvete na određenim delovima.

Ovaj projekat je značajan jer su u pitanju objekti javnog tipa sa velikim brojem korisnika, odnosno budućih istraživača, studenata i ostalih zaposlenih, ističe Zrnić.

Najveći izazov na ovom projektu bilo je obezbediti sigurnost i bezbednost kao i ispoštovati zadate standarde, ali i obezbediti tip ograde koji estetikom neće odvlačiti pažnju sa arhitekture tri objekta Centra izvrsnosti.

„Sa druge strane, naša obaveza je bila da obezbedimo kvalitetno rešenje koje će biti dugotrajno, od najkvalitetnijih materijala, poštujući svetske aktuelne standarde“ – ističe sagovornik Gradnje.

Specifičnost VISTA ogradnog sistema koji je primenjen na projektu Park Novi Residence jeste bezbednost, kvalitet metala i stakla.

Uža specijalnost ovog novosadskog preduzeća jesu i staklene ograde, te nas je zanimalo i koje sisteme su primenili na kompleksu Park Novi Residence u Novom Sadu.

Zahtev je, kaže Zrnić, bio da se obezbedi što veći priliv svetlosti u stanove i stoga su odabrane staklene ograde.

„Specifičnost VISTA ogradnog sistema koji je primenjen na ovom projektu jeste bezbednost, kvalitet metala i stakla. Osim toga, ovakav ogradni sistem doprinosi uštedi prostora jer ne oduzima neto prodajni prostor za investitore, a pruža veću komotnost za korisnike stanova“, navodi Zrnić i dodaje:

„Da bi ovaj ogradni sistem imao sve gore nabrojane prednosti, neposredno pre montaže se montiraju naši konzolni nosači koji nam pružaju pravovremenu informaciju o dimenzijama stakala, ali i bitnu uštedu vremena kada se krene sa montažom ograda i demontažom skele“.

Životni vek ovakvog tipa ograde je značajno duži u odnosu na garanciju koja se uobičajeno daje.

Sagovornik Gradnje dalje ističe da svi tipovi ograda Metals Welda ispunjavaju zahteve kvaliteta, estetike i sigurnosti.

Pomenuti ogradni sistem VISTA ispunjava sva tri zahteva i on je ujedno najtraženija opcija. Stakla koja su u primeni su kaljena i laminirana stakla, obično 16 mm debljine (8.8.2).

„Ogradni sistem VISTA je najizdržljiviji tip ograde. Ona izdržava udar od čak 15 kN u najnezgodnijem položaju u trajanju od 15 sekundi.

Stubovi – nosači za stakla su od inoksa, a konzole su od pocinkovanog čelika, te je životni vek ovakvog tipa ograde značajno duži u odnosu na garanciju koja se uobičajeno daje.

„Tako, na primer, garancija na ugrađene materijale može biti i više od 10 godina, dok je za ugradnju 3 godine“ – naglašava Zrnić.

Kompleks Park Novi Residence u Novom Sadu; Izvor: Inobačka

Do besprekornog izgleda za samo nekoliko minuta

Dodaje da se cena staklene ograde po kvadratu formira u zavisnosti od načina fiksiranja za objekat, debljine stakla, završne obrade i kompleksnosti montaže.

Kada je reč o čišćenju, Zrnić navodi da staklene ograde sve više postaju standard i jednostavne su za održavanje, te vam tako za održavanje lepog i besprekornog izgleda treba samo nekoliko minuta.

„Iz tog razloga našim klijentima savetujemo da na sve staklene ograde instaliraju i rukohvat koji ne samo da učvršćuje kompletnu instalaciju i pruža veći komfor pri upotrebi, nego i smanjuje posao oko čišćenja tragova“, kaže naš sagovornik i nastavlja:

„Bez obzira za koji ogradni sistem se odlučite, modeli iz naše ponude su u skladu sa građevinskim propisima i puno godina nakon instaliranja ulivaće dodatno poverenje u izgrađen objekat“.

Organizovali smo proizvodnju 3 kilometara ograde za manje od dva meseca, uključujući i vreme za transport.

Što se tiče projekata na kojima su do sada radili, Zrnić kaže da su veličine objekata varirale, ali da Metals Weld pokriva svojim kapacitetima sve tipove projekata, od pojedinačnih porodičnih kuća do velikih stambenih kompleksa.

“Tokom izrade građevinskog projekta blisko sarađujemo sa arhitektama i dizajnerima kako bismo realizovali ono šta savršeno odgovara. Naši inženjeri, zatim, prave specifikacije i uzimaju tačne mere izvedenog stanja na objektu kako bi sa velikom preciznošću organizovali proizvodnju. Vreme trajanja instaliranja razlikuje se zavisno od modela ograde, fasade i dr.“ – objašnjava Zrnić.

Ističe da Metals Weld sarađuje i sa proizvodnim pogonom u Kini koji je uglavnom specijalizovan za američko tržište, te njihovi veliki proizvodni kapaciteti mogu da odgovore na sve zahteve,

“Tako smo na jednom projektu organizovali proizvodnju 3 km ograde za manje od dva meseca, uključujući i vreme za transport“, kaže naš sagovornik.

Ograda Centra za izvrsnost u Kragujevcu; Izvor: Inobačka

Svi osnovni modeli dostupni za poručivanje

Novosadsko preduzeće vrši proizvodnju, organizuje transport i ugradnju fasadnih i ogradnih sistema, dok se prevoz i ugradnja mogu organizovati prema dinamici i potrebama na samom gradilištu.

A ono što nam Metals Weld priprema u budućnosti jesu ogradni sistemi sa PVD zaštitom za jedan stambeno-poslovni kompleks koji je trenutno u projektovanju, otkriva Zrnić za naš portal.

Napominje na kraju da su svi osnovni modeli iz njihove ponude sa kombinacijom ispuna i materijala dostupni su za poručivanje.

„Kao i sa svim našim ogradama, prilagođavanje je uvek na raspolaganju. Naš prioritet je osigurati da ono što je projektovano, bude uvek savršeno proizvedeno i ugrađeno“, zaključuje Zrnić.

Više informacija

Svi koji žele da saznaju nešto više o modelima Metals Welda mogu posetiti njihov web sajt www.metals-weld.com ili poslati upit na [email protected].

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *