Aktuelno, Novi objekti

Norman Foster projektuje novo sedište Applea

Apple odlučio da anagažuje čuvenog arhitektu Normana Fostera za svoj novi kampus u Kupertinu, Kalifornija.

Steve Jobs i Norman Foster rade zajedno već mesecima na projektu novog kampusa. Buduće sedište Applea je zamišljeno tako da upotrebi Fosterove inovativne vizije za održivost i njegovu sposobnost da „iskroji“ zgradu za svoje korisnike do najfinijih detalja kao i da primeni ideje kojim bi se povećala učinkovitost na radnom mestu.

Održivost je fokus novog kampusa. Norman planira da se komunikacija odvija preko mreže podzemnih tunela na sličan način kao što je to urađeno u Fosterovom Masdar Cityu. Za Masdar City se smatra da je to prvi grad na svetu bez automobila i emisije ugljen dioksida.

Zgrade za istaživanja i razvoj u kojima će biti smešteni radnici Apllea će biti multifunkcionalne, a uključivaće i najnoviju tehnologiju na polju obnovljivih izvora energije.

Apple je do sada uglavnom angažovao arhitektonski biro Bohlin Cywinski Jackson koji je bio zadužen za čuvene Apple Storeove širom sveta kao što je i onaj u Kini. Ovo je prvi put da angažuju Fostera.

Svi novi projekti kompanije Apple uglavnom se odvijaju pod velom tajne, i čeka se trenutak kada će se sve objaviti na velika zvona. Stoga treba uskoro očekivati da nam Steve Jobes saopšti u velikom stilu kako se centrala seli na novu lokaciju. Do tada tu je Google Earth koji sve otkriva…


View Larger Map

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Lazzar

    Zbog cega su odustali od tima Bohlin Cywinski Jackson?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *