Rasveta

Nova Philips kancelarijska rasveta koja zaposlene drži budnim

U poslovnom prostoru kompanije Innogy u Pragu ugrađena je LED rasveta koja zaposlenima daje krila poput energetskih pića.

Pored intenziteta svetlosti, koji se meri luksima, nivoi energije takođe mogu uticati na temperaturu boje, koja se meri u kelvinima. Prema istraživanjima kompanije Philips, dokazano je da ljudsko telo izloženo svetlu, podešenom na 5.000 kelvina i 780 luksa u trajanju između jednog i četiri sata, povećava budnost!

Na osnovu ovog istraživanja, nivoi osvetljenosti i toplote boje u poslovnom prostoru češke kompanije Innogy programirani su tako da tokom dana, u ključnim vremenskim intervalima kada može doći do pospanosti, utiču na budnost zaposlenih poput šoljice kafe, piše Dezeen.

Znanje stečeno na uspešnim projektima, poput bolnica i škola, primenili smo u ovom kancelarijskom prostoru.

– rekao je Jiri Tourek, regionalni menadžer Philipsa.

„Početkom dana kancelarijska rasveta imitira prirodno osvetljenje što zaposlenima daje energiju za rad. Nivoi svetlosti se menjaju tek posle ručka, kada zaposlenima damo još jedan podstrek kako bismo im pomogli da povrate energiju izgubljenu nakon konzumiranja obroka.“, rekao je Tomaš Michna, iz kompanije Innogy.

Naravno, zaposleni u toku dana mogu podesiti intenzitet svetlosti u zavisnosti od njihovih potreba.

 

Za bolju produktivnost

Otvoreni koncept organizacije prostora kompanije Innogy kao i implementacija prilagodljive rasvete, deo su sveobuhvatnog plana za poboljšanje udobnosti i produktivnosti 550 zaposlenih koji rade u ukupno tri objekta.

Takođe, instalirano je i 150 senzora koji registruju prisustvo zaposlenih, tako da se rasveta automatski isključuje kada prostorija ostane prazna.

Foto: Innogy

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *