Aktuelno

Nova sala KK Partizan: Novi simbol Beograda?

Inspirisan uspehom i spektaklom, arhitekta Mihailo Lujak projektovao je trenažnu halu za Košarkaški klub „Partizan“, koju su, sudeći po idejnom rešenju, već prozvali dijamantom.

Iako ima veoma definisanu funkciju, kreator ovog zdanja smatra da će osim toga budući objekat postati simbol Beograda i „Partizana“.

– To je bio veoma zanimljiv zadatak, kakvog nije bilo poslednjih desetak godina. Bilo je potrebno koncipirati objekat koji treba da postane jedan od prepoznatljivih simbola uspešnog evropskog kluba, sa jedne strane i koji izražava dinamiku i spektakl košarkaške igre, sa druge strane. Uspeh i spektakl su bile dve ključne reči za moj projekat – naveo je Lujak za „eKapiju“.

 

Kako kaže, unutrašnjost objekta karakteriše otvorena prostorna koncepcija, svi sadržaji su integrisani u jedinstveni prostor hale i međusobno su povezani – teren, igralište, kafe bar, hol, tribine.

– Nova dvorana, koja je namenjena prvenstveno za treninge prvog tima, kapaciteta 1.750 m2, imaće centralno igralište i dva pomoćna terena, kao i prateći sadržaj – svlačionice, teretanu i prostorije za upravu kluba. Biće izgrađena i manja tribina kapaciteta 300 gledalaca, jer je planirano da se tu igraju utakmice nižeg ranga i mlađih kategorija – rekao je Lujak.

Spoljni oblik predstavlja dinamičnu pokrenutu formu koja je u „stalnom naponu“ definisanu oštrim ivicama i prelomima, kaže naš sagovornik, pa su se posle prezentacije makete čuli komentari da je zgrada pravi dijamant.

Ministarstvo sporta i grad Beograd finansiraće izgradnju te hale, koja će se nalaziti u neposrednoj blizini dvorane „Pionir“ u Beogradu.

Prema rečima ministarke sporta Snežane Samardžić Marković, novac je obezbeđen, ali je neophodno da se pre izgradnje reše imovinsko-pravna i urbanistička pitanja.

Koautor projekta je arhitekta Aleksandar Kušić.

(eKapija)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *