Budući izgled Svetonikolskog parka u Beogradu; Vizelizacija: Belgrade Waterfont
Aktuelno

Svetonikolski park kod Hotela Bristol dobija podzemnu garažu na dve etaže

Prostoru se vraća njegov originalni ambijent, a pored spomenika Luki Ćeloviću, planirana je i izgradnja manje fontane.

Beograd na vodi se i dalje širi… ovaj put na parkove. Naime, već neko vreme zapušteni Svetonikolski park kod Hotela Bristol u Beogradu uskoro bi trebalo da bude u potpunosti obnovljen, a ispod njega će biti sagrađena velika javna garaža na dve etaže koja će imati gotovo 420 parking mesta.

U finansiranje ovog projekta Belgrade Waterfront ušao se sa ciljem da se ovaj deo grada dodatno ozeleni ali i da ostvare nova mesta za automobile koja nedostaju na ovoj lokaciji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projektom se planira sadnja više od 200 odraslih stabala; Vizuelizacija: Belgrade Waterfront

200 novih odraslih stabala

U nekadašnjoj bašti čuvenog srpskog zadužbinara i dobrotvora Luke Ćelovića, koja je kasnije pretvorena u Svetonikolski park, danas je preostalo svega 40 do 50 stabala drveća, a nakon rekonstrukcije u njemu će biti posađeno više od 200 odraslih stabala autohtonih vrsta drveća sa našeg podneblja, kao što su javor, platan ili hrast.

U parku će biti zadržani svi zdravi i očuvani primerci, mahom platani, dok će im se pridružiti odrasla, do 15 metara visoka stabla, koja će se uklopiti u ambijentalnu celinu parka.

Obezbeđen je optimalan prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila; Vizuelizacija: Belgrade Waterfront

Na „krovu“ garaže biće obezbeđen prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila, dok je usred zelenila osmišljena i manja fontana.

Javna garaža, kojom će upravljati JKP „Parking servis“ Beograd, biće prilagođena dizajnu parka, tako da će imati dva ulaza, odnosno izlaza za vozila i punjače za električne automobile. U neposrednoj blizini kružnog toka kod trenutne Beogradske autobuske stanice (BAS) nalaziće se podzemni prolaz za pešake sa liftom.

Na „krovu“ garaže biće obezbeđen optimalan prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila, dok je usred zelenila osmišljena i manja fontana.

Pogled na ulaz u podzemnu garažu; Vizuelizacija: Belgrade Waterfront

„Krst sa Malog pijaca“ odlazi na restauraciju

Kako bi se na simboličan način odužio Luki Ćeloviću (1854–1929), nekadašnjem predsedniku Beogradske zadruge, nacionalnom radniku i zadužbinaru, u obnovljenom Svetonikolskom parku biće mu podignut spomenik.

S druge strane, „Krst sa Malog pijaca“, jedan od najstarijih spomenika u Beogradu koji datira još iz 1862. godine, biće privremeno izmešten i restauriran, a zatim vraćen na isto mesto u parku na kojem je već bio. Međutim, sada će do zaštitnog znaka parka biti napravljen poseban prilaz kakav spomenik ovog značaja i zaslužuje.

Takođe, u okviru čitave nove zelene oaze postojaće različite zone za relaksaciju, nekoliko pešačkih i jedna glavna, krivudava staza koja će svojim „tokom“ usporavati kretanje posetilaca i omogućavati njihov duži boravak u prirodnom okruženju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. arhitekta

  pored tako jakih saobraćajnica
  to će biti park u kome će boraviti niko

  a ima i previše popločanja
  jbg, treba neko da se „ugradi“
  u sve te granitne i betonske ploče

  naravno, cela ideja je podzemni parking
  odnosno naplata parkiranja

  a o ovoj katastrofa zgradi pored Bristola
  o njoj ne bih ni da pričam
  urbanizam nula bodova

Ostavite odgovor

Obavezna polja *