Predavanje će biti održano 22. februara na platformi Zoom; Foto: Gradnja.rs
Dešavanja

Od šipova do dijafragmi: Mere dubokog fundiranja u fokusu online skupa

Tokom predavanja, kroz nekoliko primera iz prakse biće prikazana generalna problematika aseizmičkog projektovanja u geotehničkom inženjerstvu.

U cilju unapređenja trenutnog stanja prakse u Srbiji i regionu, putem Zoom platforme će 22. februara 2024. godine biti održano virtuelno predavanje pod nazivom „Aseizmičko projektovanje geotehničkih objekata i objekata visokogradnje fundiranih na šipovima“.

U terminu od 16 do 17.15 časova predavač će biti dr Željko Žugić, Projektni koordinator u Ministarstvu za javna ulaganja i saradnik portala Gradnja, a prisustvo predavanju je besplatno i moći će mu se pristupiti preko Zoom linka koji će biti otvoren 15 minuta pre početka ovog stručnog onlajn događaja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nedostatak adekvatne inženjerske analize

Kako u pozivu navodi predavač, geotehnički objekti su prisutni u svim granama građevinarstva (visokogradnja, niskogradnja, hidrogradnja) i predstavljaju bitnu stavku i svakoj stručnoj i naučnoj analizi, imajući u vidu nepouzdanosti ponašanja tla, kako u statičkim uslovima, tako i pri dejstvu zemljotresa.

„Mere dubokog fundiranja (pre svega armiranobetonski šipovi, ali i dijafragme i ostale geotehničke konstrukcije) se često primenjuju da bi se rešili statički problemi na objektima, ali mogu imati veliku ulogu i pri rešavanju problematike aseizmičkog projektovanja, iako to u praksi često nije kvantifikovano kroz adekvatne inženjerske analize“ – objašnjava dr Željko Žugić.

Geotehnički objekti su prisutni u svim granama građevinarstva

Kroz nekoliko primera iz prakse biće prikazana generalna problematika aseizmičkog projektovanja u geotehničkom inženjerstvu.

Žugić dodaje da i negativni efekti pojave likfevakcije takođe mogu biti predupređeni kroz adekvatnu primenu dubokog fundiranja, te će tokom njegovog predavanja kroz nekoliko primera iz prakse biti prikazana generalna problematika aseizmičkog projektovanja u geotehničkom inženjerstvu, gde će biti obrađeni sledeći tipovi objekata:

  • Nasute brane, nasipi saobraćajnica, deponije;
  • Klizišta, kosine, i potporne konstrukcije;
  • Objekti infrastrukture (mostovi, nadvožnjaci…);
  • Objekti visokogradnje na nasutom tlu.

U poslednjem delu će biti obrađeni objekti visokogradnje fundirani na šipovima, kao primer sa kojim se inženjeri konstruktivnog smera najčešće susreću u praksi, i biće date smernice projektantima za unapređenje trenutnog stanja prakse u Srbiji i regionu, navodi predavač.

Negativni efekti pojave likfevakcije takođe mogu biti predupređeni kroz adekvatnu primenu dubokog fundiranja; Foto: Gradnja.rs

Prvi „Bolonjac“ u Srbiji

Dr Željko Žugić je rođen je 1982. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i Matematičku gimnaziju. Studije građevinarstva završio je 2006. godine na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu kao prvi student u Srbiji i regionu koji je diplomirao po Bolonjskoj Deklaraciji.

Magistarske studije je završio 2009. godine, kao stipendista Erasmus-Mundus fondacije iz Brisela, i stekao diplomu sledećih institucija: EU centar pri Univerzitetu u Paviji (Italija), Univerzitet u Patrasu (Grčka), Univerzitet u Grenoblu (Francuska).

Doktorsku disertaciju je odbranio 2012. godine na Univerzitetu Sv. Ćirilo i Metodije, Skoplje, Makedonija, kao stipendista Fonda za mlade talente “Dositeja”. Od strane Univerziteta u Beogradu 2016. godine je izabran u zvanje naučni saradnik, na osnovu značajnih stručnih i naučnih rezultata i nagrade za najbolju tehnološku inovaciju koju je dobio 2015. godine.

Dr Željko Žugić (desno) sa kolegom na projektu izgradnje Instituta Biosens u Novom Sadu; Foto: arhiva dr Željka Žugića

Brojne oblasti uže specijalnosti

Paralelno sa naučnim napredovanjem, stekao je i značajno inženjersko iskustvo u velikim infrastrukturnim projektima na izgradnji koridora i magistralnih puteva, kao i stambenim i
poslovnim objektima u Srbiji i regionu.

Brojne projektantske reference na domaćem, ruskom u arapskom tržištu kao i angažovanje u stručnom nadzoru i upravljanju izgradnjom objekata posle poplava 2014. godine, prepoznati su od strane brojnih institucija (Inženjerska Komora, univerziteti, Ujedinjene nacije) na kojima je angažovan kao edukator, predavač, i konsultant.

Trenutno je angažovan kao projektni koordinator pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na projektu pomoći Vladi Republike Srbije, kao i u resornom Ministarstvu za javna ulaganja, gde je zadužen razvoj i realizaciju kapitalnih investicija (izgradnja bolnica i objekata naučne infrastrukture).

Oblasti uže specijalnosti su mu:

  • Građevinska geotehnika, obezbeđenje kosina i temeljnih jama
  • Numeričko modeliranje u geotehnici i zemljotresnom inženjerstvu
  • Seizmičko mikrozoniranje, dinamika tla, interakcija tla i konstrukcije
  • Upravljanje izgradnjom javnih objekata (škole, bolnice, infrastruktura…)
  • Upotreba BIM alata u upravljanju kapitalnim investicijama
  • Sprovođenje tendera i ugovora prema EIB/CEB/UNOPS/INDP/WB/EBRD, procedurama, priprema EU, USAID grantova i kredita.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *