Dešavanja

Od oktobra gradnja u naselju „Doktor Ivan Ribar“

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić saopštio je da je Vlada juče usvojila dokumente kojima je zaokružena politika pomoći građevinskoj industriji u uslovima krize.

On je naveo da je u poslednjih nekoliko meseci, nakon dve godine krize, zabeležen rast u građevinskom sektoru, čemu su doprinele i prethodne mere koje je Vlada donosila u toj oblasti.

Dulić je istakao da su na sednici usvojeni i Uredba o subvencionisanju kreditnog finansiranja u projektima stanogradnje i Izveštaj o pregovorima Ministarstva finansija i Razvojne banke Saveta Evrope za projekat socijalne stanogradnje u Srbiji za 2011. godinu.

Ministar je naglasio da bi rezultati ovih mera trebalo ubrzo da se vide i podsetio na to da je Vlada u protekle dve godine intervenisala zbog teške situacije u kojoj se našao građevinski sektor u uslovima ekonomske krize.

IZGRADNJA NOVIH STANOVA TREBA DA POKRENE PRIVREDU

Prema njegovim rečima, zahvaljujući merama podrške, u Srbiji se gradi 245 javnih objekata, u naselju „Stepa Stepanović“ 4.500 stanova, a od oktobra bi trebalo da bude otvoreno i gradilište u naselju „Doktor Ivan Ribar“ u kome će biti između 1.100 i 1.200 stanova.

Zahvaljujući kreditu Razvojne banke SE, u Srbiji će se graditi 1.700 stanova, koji će se na tržištu prodavati po, kako je naveo, izuzetno povoljnim uslovima.

Dulić je napomenuo da u građevinskom sektoru radi između 100.000 i 120.000 ljudi, koji su posao dobili, pre svega, zahvaljujući dosadašnjim merama Vlade.

Ministar je najavio i da će sledeće nedelje predstavnici Vlade i Narodne banke Srbije razgovarati o novoj meri NBS-a koja predviđa povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20%.

Stav Vlade je da bi ova najavljena mera povećanja učešća za stambene kredite trebalo da se ponovo razmatra i da bude sačinjena tako da ima u vidu moguće efekte po građevinski sektor, saopštio je Dulić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije strahuje da će ta mera zaustaviti izgradnju stanova u ovoj godini i pogoršati stanje u građevinskom sektoru, kome je država pomogla da započne izlazak iz krize u kojoj je već dve godine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Radun

    A koja je cena stanova? 

Ostavite odgovor

Obavezna polja *