Aktuelno

Optička varka intrigira Novosađane

Ispred ulaza u Fakultet tehničkih nauka, studenti druge godine arhitekture napravili su prvu anamorfozu u Srbiji.

Naime, oni su napravili crtež kocke koji iz svih uglova deluje izduženo i izdeformisano, a samo sa jedne tačke izgleda trodimenzionalno.

Nakon što su napravili kocku, studenti su izveli i svojevrsni performans kako bi pokazali kako sve može da se doživi ovo 3D street art delo. Nastavnik na predmetu perspektiva grupe za arhitekturu docent dr Vesna Stojaković kaže kako su studenti samo došli na ideju da naprave anamorfozu i objašnjava da je u pitanju optička varka koja samo iz jednog ugla daje trodimenzionalnu sliku.

– Ovakav street art je u svetu jako popularan i studenti su njime hteli da pošalju i simboličnu poruku. Arhitekte su prinuđene da rade onako kako im investitori nalože, ali ipak uspevaju da naprave autentične kreacije. Zato su napravili šuplju crno-belu kocku, ali su senke u raznim bojama – kaže Stojaković.
Student druge godine koji je inicirao iscrtavanje anamorfoze Igor Ljubojev kaže kako su sve zgrade koje arhitekte rade u suštini samo kocke, ali su one realizovane na drugi način.

Osmočlani tim autora

STUDENTI – Anamorfozu su pravili studenti Igor Ljuboja, Lea Muhi, Danijela Većanski, Đurđa Vujić, Dunja Sudar, Marija Salvai, Ilija Matić i Milica Stajić.

Mentor rada im je bila docent dr Vesna Stojaković.

(24sata)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Lena

    Sve pohvale za mlade entuzijaste!

Оставите одговор

Obavezna polja *