Arhitektura

Otvoren prvi muzej arhitektonskih maketa u Japanu

U kolekciji Archi-Depota nalaze se poznate makete čuvenih arhitekata kao što su Kengo Kuma, Riken Yamamoto i Shigeru Ban.

U Japanu je otvoren prvi muzej arhitektonskih maketa koji ima za cilj da zaštiti i prezentuje minijaturne prototipove objekata japanskih arhitekata. Muzej Archi-Depot nalazi se u Tokiju u okrugu Šinagava, a u svojoj kolekciji drži poznate makete kao što su makete Olimpijskog tokijskog stadiona za OI 2020 Kengo Kume, ali i dela svetski poznatih arhitekata kao što su Riken YamamotoShigeru Ban.

muzej-maketa-04

Muzej se nalazi u objektu površine 500 kvadrata s veoma velikom visinom tavanice – oko pet metara! Makete su izložene u 116 polica a svaka od njih je označena QR kodom koji nakon skeniranja upućuje posetioca muzeja na više detalja kao što su projekti i fotografije, piše HyperAllergic.

muzej-maketa-06

Od sada, arhitektonske makete su pod našim budnim okom kako bi se japanska arhitektonska kultura bolje prenela na naredne generacije.

– navodi se u saopštenju Archi-Depota.

muzej-maketa-03

Osnivač Archi-Depota je Terrada, japanska kompanija čija je primarna delatnost čuvanje i skladištenje umetničkih dela i vina. Ovim potezom otisnuli su se u svet očuvanja i prezervacije arhitektonskih minijatura.

muzej-maketa-02

Ovo nije jedini muzej koji čuva i izlaže arhitektonske makete. RIBA čuva svoju kolekciju u muzejima Victoria i Albert u Londonu, a poznat je i muzej Richard Meier u Nju Džersiju.

Foto: Archi-Depot

Pogledajte i kako izgleda muzej posvećen jednom jedinom cvetu.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *