Aktuelno

Kako se novi Cinestar štiti od buke i požara

U Novom Sadu otvoren najveći bioskop u Vojvodini i najmoderniji u Srbiji.

U zasebnoj zgradi u tržnom centru BIG na oko 5.000 kvadrata prostire se novi Cinestar bioskop sa 10 dvorana i oko 1.400 mesta za sedenje. Iako je njegov glavni adut je 4DX dvorana opremljena sedištima koja se pomeraju zajedno sa slikama na platnu, senzorima za mirise, nalete vetra, vode, magle, mehurića, kao i svetlosnim efektima, ovaj bioskop je pravi građevinski poduhvat koji posetiocima obezbeđuje bezbedan i prijatan boravak.

cinestar-novi-sad-04

U cilju nam je bilo da napravimo bioskop po najvišim standarima za zaštitu od požara.

– kaže za naš portal Zoran Savić, direktor Blitz-CineStara za Srbiju.

Po projektu arhitektonskog studija XXL iz Zagreba i studija Dizajn Arhitektura iz Beograda, objekat je sa svega 8 meseci izvela kruševačka kompanija Tehnogradnja. „U cilju nam je bilo da napravimo bioskop po najvišim standarima za zaštitu od požara“, rekao je Zoran Savić, direktor Blitz-CineStara za Srbiju i dodaje da je „sistem javljanja požara uveden u celoj zgradi. Sprinkleri gase požar u objektu, dok je u server sobi to rade gasovi. Požar se neutrališe gasom koji nije štetan za ljude niti za okolinu.“

cinestar-novi-sad-01

Veliki problem kod gradnje bioskopa s više sala jeste i buka koja ne bi trebala da se prenese na ostale prostorije. Kako kaže Savić, između sala su urađeni kombinovani sendvič zidovi koji su presvlačeni posebnom tkaninom koja upija zvuk. Na izlazima postoje dvoje vrata sa zvučnom izolacijom 35dB koje zajedno prave zvučnu barijeru. Dakle, najveći deo buke zaustavi se unutar same sale i ne širi se dalje.

Najveći deo buke zaustavi se unutar same sale i ne širi se dalje.

Pošto se radi o čeličnoj konstrukciji, svi spojevi gde ide metal na metal dodatno su zaptiveni gumom da ne bi, zbog velikih subwoofera i velikih vibracija došlo do rezonancije, dodaje Savić.

Pitali smo i direktora Zorana Savića kako su odabrali baš BIG kao lokaciju za izgradnju njihovog bioskopa koji je prokomentarisao da je simbioza tržnog i zabavnog centra urađena kao i svugde u svetu. „Pošto je BIG najveći, tu zaista nije bilo neke dileme oko izbora lokacije“, dodao je on.

cinestar-novi-sad-05

Novi Sad i BIG bogatiji su za još jedan lep kafić koji se nalazi na prvom spratu Cinestara. U pitanju je veoma interesantno sređen lokal čiji enterijr potpisuje dizajnerskog dvojac Franić-Šekoranja iz Zagreba.

https://www.instagram.com/p/BH44JD3h357/?taken-by=igorconic

cinestar-novi-sad-2 cinestar-novi-sad

SALA-2  4DX SALA 1 4DX SALA 2

Foto: Mladen Sekulić, promo, Gradnja.rs

Pogledajte kako bioskopi postaju sastavni deo aerodroma.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *