Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić otvorio je danas pripremne radove na izgradnji 4.578 stanova i najavio, u okviru državnog programa jeftine stanogradnje u Srbiji, da će svi stanovi biti useljeni do kraja 2012. godine.

Reč je o početku rušenja vojnih objekata u sklopu kasarne „4. juli“, a rušenje izvodi preduzeće „Energoprojekt“, dok će u oktobru početi radovi na izgradnji stanova.

Trenutno se pregovara i za dobijanje zemljišta IMT-a u Beogradu za izgradnju stanova.

Ukupna površina kompleksa je oko 500.000 kvadrata, stambeni prostor trebalo bi da obuhvati oko 360.000 kvadratnih metara i predviđen je za stanovanje 20.000 ljudi.

Mašine za rušenje tog vojnog objekta uvedene su u kasarnu sa druge strane, a ne na glavni ulaz na Voždovačkom putu, gde bivši vlasnici parcele, koji traže obeštećenje, protestuju.

Jeftini stanovi na otetom zemljištu
Sedamdeset vlasnika i oko 200 naslednika traži da im se vrati zemljište na kome je nekada bila beogradska kasarna „4. juli“. Zemljište je oduzimano od pedesetih godina, pa nadalje, a vojska je, nakon odlaska, vlasništvo prebacila na Grad. Na tom zemljištu za koji dan treba da otpočne gradnja stanova čija će cena biti 1.200 evra po kvadratu.