Kuća na Popovici; Foto: Gradnja
Izdvojeno

Ova vikendica zamalo nije srušena a postala je Kuća godine (video)

Preletite kroz kuću na obroncima Fruške gore koja je ponosno ponela nagradu Zlatna mistrija koju dodeljuje portal Gradnja za najbolje projekte u Srbiji.

Jedna slika govori hiljadu reči, a jedan video govori kao hiljadu slika. O Kući na Popovici koju su projektovali arhitekte Ilja i Igor Mikitišin iz 4Mind Architecture već ste imali prilike da čitate na našem portalu, međutim, kvalitet ovog projekta se najbolje može sagledati uživo.

A pošto to nije tako lako izvodljivo, odlučili smo da vam utiske o njoj prenesemo kroz video-reportažu.

Pogledajte video o Kući godine za koju je već bila donesena odluka da se sruši, da bi u poslednjem trenutku bilo odlučeno da se ona zadrži i rekonstruiše.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Za kuću na Popovici već je bila donesena odluka da se sruši da bi u poslednjem trenutku bilo odlučeno da se ona zadrži i rekonstruiše.

Postojeći objekat iz 1978. godine projektovan je kao vinogradarski objekat, a zahtev klijenta bio je da se uradi rekonstrukcija i renovacija kuće za povremeni boravak.

Specifičnost ovog objekta je njegova forma, odnosno kos krov sa slemenom po dijagonali i dve suprotne tačke krova normalne na sleme spuštene za istu visinu, čime je postignuta je vizuelna varka da je krov ravan.

Karakteristiku objektu dao je i postament u rakovačkom kamenu, u tradicionalnom maniru karakterističnom i tipičnom za ovaj deo Fruške gore i Srema.

Kao izuzetan doprinos arhitekturi pomoćnog objekta arhitekta Igor Miktišin izdvaja crep koji je izabrao klijent, a radi se o Tondahovoj seriji V11 by Porsche kompanije Wienerberger.

Da je projekat dobro prošao ne govori samo podatak da ga je publika izglasala za Kuću godine, već i da je klijent sve bliži odluci da u njoj živi tokom cele godine okružen prirodom sa fenomenalnim pogledom na grad koji omogućava Alumil ugaoni prozor .

Dodela Zlatne mistrije za Kuću godine – sleva Igor Conić (Gradnja), Igor i Ilja Mikitišin (4Mind); Foto: Jakov Simović

O takmičenju Kuća godine

U cilju popularizacije arhitekture i primera dobre prakse, portal Gradnja osnovao je 2020. godine takmičenje za Kuću godine projektovanu i izvedenu od strane arhitekata iz Srbije.

Na svečanoj dodeli nagradi laureatima se dodeljuje Zlatna mistrija koju je dizajnirala Sonja Brstina.

Dosadašnji pobednici su Đorđe Kitić (Alterno), Ognjen Krašna (TEN Studio), Ljubica ArsićMina Obradović (Supra Architects) kao i ovogodišnji laureati Dejan Miljković, Ilja i Igor Mikitišin (4Mind Architecture).

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *