Kuća na Senjaku i Kuća na Popovici; Foto: Relja Ivanić
Aktuelno, Izdvojeno

Kuća godine: Arhitekte Miljković i Mikitišin dobitnici Zlatne mistrije za 2023. godinu

Publika i žiri su odlučili! Kuća na Senjaku i kuća na Popovici osvojile su nagradu za Kuću godine 2023. godine: Powered by Wienerberger.

Nakon mesec dana glasanja i pristiglih 2.487 glasova iz celog regiona, publika je odlučila da Zlatnu mistiju osvaja Kuća na Popovici beogradske arhitektonske prakse 4MIND Architecture.

Arhitekte Ilja Igor Mikitišin rekonstruisale su i renovirale staru vinogradarsku kuću na obroncima Fruške gore u vikendicu koja se očito veoma svidela brojnim posetiocima portala Gradnja.

S druge strane, stručni žiri odlučio je da kuća na Senjaku autora Dejana Miljkovića zaslužuje laskavu titulu Kuća godine 2023. Betonska opna i u okviru nje pozicionirani kubus od opeke čine ovaj objekat ne samo skulpturalnim već i avangardnim za našu prestonicu.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Kuća na Popovici kraj Novog Sada po projektu 4Mind; Foto: Relja Ivanić

Objavljeni članci o nominovanim kućama pročitani su zbirno 189.562 puta, sa ukupnim zadržavanjem od preko 400.000 minuta.

Glasanje za Kuću 2023. godine – Powered by Wienerberger privuklo je veliku pažnju ne samo arhitekata već i šire javnosti. Objavljeni članci o nominovanim kućama pročitani su zbirno 189.562 puta, sa ukupnim zadržavanjem od preko 400.000 minuta.

Top 5 projekata prema glasovima publike

Glasanje za Kuća godine 2023 – Powered by Wienerberger bilo je veoma neizvesno pa se do samog kraja nije znalo ko će pobediti. Publici su se, prema ukupnom broju glasova, najviše dopale sledeće kuće:

 1. Kuća na Popovici
  4Mind (8.395 poena)
 2. Kuća na Kopaoniku
  Pujo (7.945 poena)
 3. Kuća na Senjaku
  Dejan Miljković (7.561 poena)
 4. Kuća u Bariču
  Remorker (7.463 poena)
 5. Kuća na planini
  VLDMR (7.341 poena)
Kuća na Senjaku po po projektu Dejana Miljkovića; Foto: Relja Ivanić

Top 5 projekata kuća prema glasovima žirija

Stručni žiri kojeg su činili Predrag Milutinović, Miloš Milivojević, Nebojša Antešević, Dragan Marković i Sonja Brstina, bio je dosta jasan jer je doneo jednoglasnu odluku da je najbolja kuća ona na Senjaku.

 1. Kuća na Senjaku
  Dejan Mikljović
 2. Kuća u Bariču
  Remorker
 3. Kuća na Popovici
  4Mind
 4. Kuća u Sopotu
  Inka Studio
 5. Kuća u jugu Srbije
  Arhitektura Buđevac

Partneri

Nagradu za kuću godine dodeljuju portal Gradnja.rs sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Promociju najboljih arhitektonskih praksi podržale su kompanije WienerbergerEuro.DOMTarkett i Alumil.

Kuća godine portala Gradnja

Izbor za Kuću godine portala Gradnja pokrenut je 2020. godine s ciljem da se skrene pažnja javnosti na stvaralaštvo domaćih arhitekta. Izbor se organizuje u saradnji s vodećim biroima i kompanijama u Srbiji.

Za Kuću godine 2020. izabrani su projekti na Avali i Staroj planini, dok su se godinu dana kasnije glasovi publike i žirija poklopili pa je Zlatnu mistriju odnela kuća od konoplje. Isto se i dogodilo 2021. godine kada je za Kuću godine i od strane žirija i od strane publike izabrana kuća na Dorćolu.

Svečana dodela nagrade

Svečana dodela Zlatne mistrije održana je u Beogradu 12. aprila 2023. godine kada su se okupili svi dosadašnji laureati ove prestižne nagrade.

Dodela nagrada za Kuću godine 2023. održaće se 7. marta u Beogradu. Uskoro prijave za događaj.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. senka1990

  Smešno je da kuća na Popovici dobije prvu nagradu, ko zna koliko su navukli glasova. Ubedljivo najlošija je od svih koje su bile u izboru, u svakom segmentu.

  1. arg

   najlošija u kom smislu
   u smislu da ti se ne sviđa?

   meni je latnjikovac simpatičan
   uređenje partera takođe

   ima ona fotka pre/posle
   koja islustruje obim transformacija
   ta mi je baš dobra

   1. senka1990

    U smislu da je pristojna arhitektura, ali da to nije ni blizu najbolja kuca 2023. godine u Srbiji, vec prosecna kuca. Broj glasova ne odredjuje nista, autori projekta su share-ovali dobro i to je to.
    Pregledajte ostale projekte. Letnjikovac je kao bilo koji drugi letnjikovac a takav je bio i pre rekonstrukcije, a u pogledu partetnog uredjenja ne vidim nikakav specijalan arhitektonski poduhvat, da bi je odredilo najboljom arhitekturom u Srbiji.
    Pogledajte proslogodinjeg pobednika, remek delo nasprav ove godine.
    Realno nije toliko losa konkurencija da bi ovo bilo najbolje.

 2. Marko

  Senjak Kuća je iznutra interesantan dizajn a bočno prema komšijama sumorni prazni betonski zidovi kao da se radi o bilo kakvog zgradetini. Taj bočni pogled naravno nije završio ni na jednoj fotografiji. Zbog toga teško da je takav odnos prema okruženju za nagraditi. Jedino da se pristupi serijski pa se u kompaktnom okviru dizajnira naselje.

  1. Nemanja

   Stručni žiri je tako odlučio. Da kuća ogradjena Berlinskim zidom bude pobednik. Pravi primer stvaranja toplog, prijatnog i privlačnog doma

 3. Nemanja

  Kuća na Senjaku je pravi copy paste projekat. Ima sigurno desetak kuća na taj fazon po dedinju i senjaku. Ništa novo. Lako je iskopirati projekat. Uradi nesto novo.
  Mislim da prvo mesto treba da bude kuća u Bariču.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *