Kuća na Dorćolu; Foto: Miloš Martinović
Kuća godine 2022

Super za Supru: Vila na Dorćolu uzela duplu krunu na takmičenju za Kuću godine 2022

Kuća koju je projektovao beogradski studio proglašen je od strane stručnog žirija gotovo jednoglasno za kuću koja je obeležila godinu za nama.

Iako je u glasanju publike izbor bio neizvestan, stručni žiri nije imao dilemu. Gotovo jednoglasno, sa 48 od maksimalnih 50 poena, Kuća na Dorćolu odabrana je kao projekat po kome ćemo sasvim sigurno pamtiti 2022. godine.

Kuća koja se prostire na 700 m2 površine, a čiji su autori Mina Obradović, Maša Obradović i Ivan Obradović iz beogradskog studija Supra Architecture, ocenjena je istovremeno kao najbolja od strane čitalaca našeg portala i stručnog žirija.

„Utisak je da je celokupno promišljanje prostora temeljno. Vidi se pažnja uložena u svaki segment. Kuća na Dorćolu odaje utisak ličnog, nikako nečega generičkog, i spolja i iznutra. U nekim momentima pogled luta sa zone na zonu, nemirno je, ali i prijatno za boravak“ – navodi se u obrazloženju žirija.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Kuća na Dorćolu najbolja je prema mišljenju publike; Foto: Miloš Martinović

Kuća godine u brojevima

Cilj dodela Nagrade za kuću godine je popularizacija arhitekture i primera dobre prakse. Glasanje za Kuću 2022. godine – Powered by Xella privuklo je veliku pažnju. U izboru za nagradu za  pristiglo je 2.274 pojedinačnih glasova.

Objavljeni članci o najbolje izvedenim porodičnim kućama u Srbiji pročitani su zbirno 139.904 puta, sa ukupnim zadržavanjem od preko 348.000 minuta. Dve najave glasanja na našem portalu imale su 15.283 pregleda.

Vest o izboru najbolje kuće 2022. godine prema glasovima publike objavili su mnogi domaći portali, kao što su eKapija, Mondo, Biznis Telegraf, Kurir i mnogi drugi.

Kuća na Dorćolu; Foto: Miloš Martinović

Rang lista – Glasanje žirija:

U najuži izbor za nagradu Kuća 2022. godine – Powered by Xella ušlo je 10 realizovanih projekata. Stručni žiri zasedao je u sastavu Jovana Miletić (Unknown Studio), Jelena Mitov (Modelart Arhitekti), Vesna Stojčić (Arhitekton), Predrag Milosavljević (Hemplicity) i Igor Conić (Gradnja.rs).

Žiri je kao najbolje odabrao sledeće kuće:

 1. Kuća na Dorćolu
  Supra Architecture (48 poena)
 2. Kuća na Fruškoj gori
  N-Martin Studio (39 poena)
 3. Kuća u Grockoj
  MZ Studio (34 poena)
 4. Kuća na Kopaoniku,
  Evozome Design (32 poena)
 5. Kuća u Nišu
  KontraStudio (30 poena)

Rang lista – Glasanje publike:

Top 3 najpopularnija projekta, prema broju ukupnih pregleda, bile su Kuća u Grockoj (32.996 čitanja), Kuća na Kopaoniku (29.521 čitanja) i Kuća u Petrovaradinu (28.312 čitanja).

Publici su se, prema ukupnom broju glasova, najviše dopale sledeće kuće:

 1. Kuća na Dorćolu
  Supra Architecture (15.761 poena)
 2. Kuća u Grockoj
  MZ Studio (15.451 poena)
 3. Kuća na Fruškoj gori
  N-Martin Studio (15.395 poena)
 4. Kuća na Kopaoniku,
  Evozome Design (15.276 poena)
 5. Kuća u Valjevu
  KEJ (14.672 poena)

Pokrovitelji

Cilj dodela Nagrade za kuću godine je popularizacija arhitekture i primera dobre prakse. Nagradu dodeljuje portal Gradnja.rs sa svojim partnerima.

Generalni sponzor ovogodišnje nagrade bila je kompanija  Xella Srbija, a promociju najboljih arhitektonskih ostvarenja podržale su i kompanije Alumil EuroDOM.

Povezani članci:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *