Aktuelno

Ovako će izgledati centralni trg u Bečeju

Vojvođanska varoš dobiće koloritno parterno uređenje ali i svetlosnu instalaciju usred trga umesto spomenika.

Autor urbanističkog rešenja novog centralnog trga Bečeja je arhitekta Andrea Govedarica koja je kroz jedan od osnovnih zahteva za olakšanom pešačkom komunikacijom, kao i ugodnim boravkom na trgu, projektovala jasne i svima dostupne pešačke staze, naglašene vrstom, bojom i slogom popločavanja.

Pored „kreatanja“, posebno su naglašeni prostori „mirovanja“ kojima je dat posebnim mikroambijentalni karakter: plato ispred gradske kuće, platoi ispred crkava, centralni kružni motiv sa velikom fontanom i zelena oaza ispred zadužbine baronice Eufemije Jović.

Centralni trg u Bečeju biće popločan klinker opekom, behatonom i, u jednom manjem delu, granitom.

 

Tako je partnerno uređenje dobilo centralni motiv u vidu kružnice (pogača kao element nostalgije), fontane (udobnost i atraktivnost), svetlosne vertikale (umesto spomenika) kao i isečaka unutar kružnice sa klinker popločanjem u dve nijanse.

Rešenje trga u Bečeju sa puno zelenila

Platoi ispred gradske kuće i verskih objekata su mesta mirovanja i okupljanja radi označavanja važnih javnih događaja.

Projektom je predviđeno pravljenje zelene oaze sa velikim brojem stabala.

Pešački pravci trebali su da ispune neke glavne zahteve kao što su prohodnost, dostupnost, jedan nivo i laka orijentacija.

Velika pažnja posvećena je osvetljenju pa će tako usred trga biti postavljena svetlosna vertikala kao projekcija spomenika koji su nekad bili postavljeni na trgu. Rasveta na trgu biće urađena u kombinaciji podnog i stubnog osvetljenja.

Usred trga biće postavljena svetlosna vertikala kao projekcija spomenika koji su nekad bili postavljeni na njemu.

 

Od materijala za popločavanje koristiće se najviše klinker opeka (ukupno oko 4.700 m2), potom behaton (4.600 m2) i nešto malo granitom (44 m2). Zelene površine biće zastupljene na oko 2.000 a vodene na 200 kvadrata.

Osnov za izadu projekta je pobedničko rešenje Međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa iz Niša iz 2008. godine. Osnovni zahtev investitora, kao i pobedničkog rešenja jeste ukidanje postojeće denivelacije platoa (rupe).

„Proučavanjem trga u Bečeju počela sam da se bavim još dok sam bila student arhitekture, te sam tako na temu trgu i diplomirala.“ – kaže autor urbanističkog rešenja arhitekta Andrea Govedarica i dodaje da je želja za uklanjanjem depresije usmerila njen rad na ovom prostoru kroz učešće u organizovanju konkursa, pripremu dokumentacije i na kraju kreacijom prostornog rešenja koje danas doživljava realizaciju.

Uređenjem naše varoši i sela u opštini aktivno sam se bavila dvadeset godina.

– kaže autor urbanističkog rešenja arhitekta Andrea Govedarica.

Pogledajte i kako će izledati trg u Šapcu.

Foto: Andrea Govedarica

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *