Novi muzej Bauhausa u Dasauu; Foto: Stiftung Bauhaus Dessau by Hartmut Bösener
Arhitektura

Ovako izgleda novi Bauhaus muzej u Dasauu

Novi muzej Bauhaus otvoren je u istočnonemačkom gradu Dasau povodom 100. godišnjice Bauhaus škole dizajna.

Desau je bio drugi dom te škole kada se preselila iz Vajmara, a novu zgradu Bauhausa je projektovao arhitektonski biro Addenda Architects iz Barselone sa namerom da se uklopi sa gradom i prirodom. Arhitekte González, Hinz i Zabala iz pomenutog biroa osvojile su međunarodni konkurs 2015. godine na kojem se pristiglo 831 rad, a žiriju se svideo njihov koncept kuće u kući.

Opisana kao veliki betonski blok obavijen staklom u srcu Desaua, u zavisnosti od svetlosti okruženje se odražava u manjoj ili većoj meri u njenoj staklenoj fasadi ili omogućava pogled kroz zgradu. Izložba na otvaranju govori o nastajanju čuvene škole dizajna u Dasau, sa više od 1.000 izloženih eksponata, piše N1.

Radovi Oskara Schlemmera na izložbi u muzeju; Foto: Stiftung Bauhaus Dessau.

Izložba na otvaranju govori o nastajanju čuvene škole dizajna u Dasau, sa više od 1.000 izloženih eksponata.

Bauhaus je osnovan u Vajmaru 1919. godine pod arhitektom Valterom Gropijusom u vreme kada se Nemačka borila sa svojom političkom budućnošću posle Prvog svetskog rata.

Kada je Bauhaus škola izgubila podršku lokalnih desničarski nastrojenih vlasti u Vajmaru, koji su dugo bili sumnjičavi prema njenim nekonvencijalnim studentima i nastavnicima, finansiranje joj je drastično smanjeno 1925. godine. Zato je škola bila primorana da se preseli severoistočno u Desau, gde je izgrađeno kultno sedište Bauhausa i stambeni blok sa 90 stanova.

Savet Desaua kome su dominirali nacisti primorali su školu Bauhaus da se zatvori 1932. godine a pokušaj da se nastavi rad u Berlini trajao je samo nekoliko meseci. Bauhaus je poznat i kao prva obrazovna institucija koja je dozvolila ženama da je pohađaju.

Muzej u Dasau svečano je otvorila nemačka kancelarka Angela Merkel. Ranije ove godine muzej je otvoren i u Vajmaru, a u njemu se nalaze brojni predmeti Bauhaus škole koja je pomerala linije između umetničkog i industrijskog.

Pogledajte i video-prilog o muzeju Bauhausa:

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *