Građevinarstvo, Izdvojeno

Palata Dunđerski iz 19. veka u Novom Sadu zasijala punim sjajem

Palata Dunđerski u kojoj se nalazi nova H&M prodavnica sagrađena je polovinom 19. veka i smatra se biserom arhitekture glavnog grada Vojvodine.

Još jedna zgrada u samom centru Novog Sada doživela je totalnu transformaciju nakon opsežne unutrašnje i spoljašnje adaptacije.

Palata Dunđerski podignuta je 1853. godine po projektu Jozefa Vilda a kasnije ju je za potrebe veleposednika i novog vlasnika Lazara Dunđerskog, preadaptirao Martin Sotić.

palata-dunjerski-enterijer-2

hm-palata-dunjerski-novi-sad-igor-conic

Palata je sagrađena kao masivan, dekoracijom ulične fasade i enterijera, pretenciozno osmišljen objekat sa ambicijom da se ostavi utisak na prolaznike i posetioce.

palata-dunjerski-radovi

Na uličnoj fasadi, i nakon sprovedene velike rekonstrukcije za Lazara Dunđerskog, ostalo je sedam vertikala pravougonih otvora, od kojih su tri na centralno postavljenom plitkom rizalitu. Ovaj deo fasade je potenciran zidanim balkonom postavljenim na tri jake konzole i sa ogradom balusterskog niza. Iako je originalna boja fasade bila boja terakote, palata Dunđerski sada je u krem boji.

palata-dunjerski-enterijer-7

Ličnosti na plafonu slikane su kao snažne sedeće figure malih glava i predimenzioniranih tela. Izuzetak su stojeća figura u središtu i mali anđeo leđima okrenut posmatraču. Sve predstavljene ličnosti pažnju usmeravaju na slikane radove koje neki od njih drže u rukama. Jedna od devojaka u rukama drži slikarsku paletu. Pozadinu ove svečane scene zatvaraju slikani stubovi sa razapetom draperijom, dok gornji plan kompozicije zatvara nebo s oblacima.

palata-dunjerski-enterijer-3

Njena jedinstvenost ogleda se, između ostalog i u oslikanim plafonima i neverovatnim detaljima u kojima će od sada moći da uživaju svi Novosađani koji posete novu H&M prodavnicu u Kralja Aleksandra 3.

palata-dunjerski-enterijer-1

Ceo posao je vodio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, na čelu sa arhitektom Tatjanom Zagoričnik. Restauraciju fasade uradila je novosadska firma Arteco.

palata-dunjerski-enterijer-3

Kada je „pala“ građevinska zavesa sa gradilišta palate Dunđerski, većina prolaznika je bar stala. Stala sa osmehom i tihim zadovoljstvom. Pokazalo se, vidljivo, opipljivo, da je ulica jedna stalna scene za dešavanja u našem životu i da je ovako rekostruisana zgrada uspela scenografija koja će doprineti da se centar pešačke zone pomeri i proširi.

palata-dunjerski-enterijer-8

Bio je to, zaista, velik restauratorski poduhvat jer je u pitanju ne samo fasada, već i celokupan unutrašnji prostor, u koji je uklopljen i nekadašnji atrijum, čineći fukcionalan trgovački prostor na tri etaže.

palata-dunjerski-enterijer-11 palata-dunjerski-enterijer-6palata-dunjerski-enterijer-9

Reference: knjiga „Novi Sad od kuće do kuće“, autor: Donka Stančić

Foto: Promo, Igor Conić, Arteco

Pogledajte i kako je streljana u Novom Sadu dobila novi sjaj:

Eđšeg danas: Zavirili smo u rehabilitovanu zgradu Stare streljane

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *