Palata Pravde u Novom Sadu; Foto: Jadran doo/YouTube
Građevinarstvo

Palata Pravde u Novom Sadu dostigla punu visinu (video)

U toku je montaža staklene fasade na površini od 1.700 kvadrata sa potkonstukcijom za zelenu fasadu koja će biti deo ozelenjenog bloka. 

Na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog u Novom Sadu kompanija Jadran doo izvodu Palate pravde, čiji je investitor Delegacija Evropske Unije u Srbiji.

Prema projektu Miodraga Trpkovića iz beogradskog biroa DOMAA, ova zgrada 2Po+Su+Pr+6 postaće novi objekat za Ministarstvo Pravde Republike Srbije i pravosudne institucije u Novom Sadu.

Pre godinu i po dana ova gradilište nije izašlo iz temelja. Danas je situacija potpuno drugačija. Kao što se vidi na video-snimku, zgrada je dostigla punu visinu, pa su u toku završni radovi koji bi trebalo da budu potpuno gotovi do avgusta.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Završeno je i oko 1.000 kvadrata krovopokrivačkih radova gde je postavljena gotovo sva predviđena oprema.

Ekipe su završile u potpunosti konstrukciju objekta od 9.000 kvadrata, veći deo razvoda mašinskih i elektro instalacija, kao i postavku instalacija klimatizacije i ventilacije.

Montira se staklena fasada na površini od 1.700 kvadrata gde se trenutno izvodi potkonstukcija za dekorativne elemente na fasadi.

Ozelenjavanje fasada i parka

U unutrašnjosti objekta izvode se molersko-farbarski keramičkarski radovi, montaža duplih podova i spuštenih plafona, a u narednom periodu očekuje se kameno polagački radovi, montaža unutrašnje stolarije i bravarije.

Završeno je i oko 1.000 kvadrata krovopokrivačkih radova gde je postavljena gotovo sva predviđena oprema.

U sklopu spoljašnjeg uređenja u dvorišnom delu se postavljaju žardinjere gde je u planu da deo fasade prema parku bude oplemenjen biljkama.

Završeno je i oko 1.000 kvadrata krovopokrivačkih radova; Foto: Jadran doo/YouTube

Veliki izazovi u izgradnji

Kako smo ranije pisali, najveći izazov u izgradnji bio je izvesti 2,5 etaže (10 metara) ispod nivoa ulice u centru grada u neposrednoj blizini susednih objekata, a još veći kada su te etaže potopljene, ispod nivoa podzemnih voda.

Tako je obezbeđenje susednih objekata urađeno dijafragmama dubokim 24 metara, od čega je najbliži komšija udaljen svega 57 centimetara od novog objekta Palate pravde.

Konstrukcija objekta

Konstrukcija objekta je skeletna armirano-betonska, sa jezgrima za ukrućenje, a ploče su ravne debljine 25cm sa kapitelima.

Stubovi u osnovnom rasteru 7,80 m, dimenzija 60/60 cm protezaće se od prvog do šestog sprata, dok se od prizemlja do temelja dimenzija stubova povećava.

Po obodu objekta projektovane su grede. Armirano betonski zidovi su debljine od 16, 20, 25 i 30 cm.

Završetak u avgustu

Završetak izgradnje Palate Pravde planiran je za avgust 2023. godine. Sudeći po stanju na gradilištu, ovaj rok je realan.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *