Izvođenje

Podizanje roletni prekidačem ili daljinskim putem

Gurtne za podizanje roletni moguće je zameniti motorom koji omogućava njihovo podizanje ili spuštate uz pomoć daljinskog upravljača ili prekidača na zidu.

Motor se postavlja unutar roletne a njeno upravljanje može biti putem daljinskog uređaja ili s prekidačem koji je uglavnom postavljen pored prozora.

Elektroinstalater Branislav Savić objašnjava na šta treba obratiti pažnju prilikom ugradnje motora: „Za kontrolu sa daljinskim je potrebno dovesti do roletne napajanje 230v a sistem motora treba da je opremljen prijemnikom koji prima komandu iz upravljača. Druga varijanta je nešto jeftinija ali za nju pored napajanja od 230v potrebno je izvesti i kablove do mesta gde će biti postavljeni prekidači za komandovanje dizanjem i spuštanjem.“

motori-za-reletnu
Izgled motora i njegova montaža unutar osovine roletne

Ukoliko se ugradnja električnih motora vrši prilikom izgradnje objekta, do prozora se dovodi napojni kabel iz razvodne kutije i postavlja na zaseban osigurač. Za ugradnju prilikom renoviranja objekta, napojni kabal se može obezbediti iz najbliže razvodne kutije.

motor-u-roletni
Prekidač za podizanje roletne se najčešće postavlja uz otvor sa roletnom

Vremenom su ovi sistemi unapređeni tako da je moguća automatska kontrola količine svetlosti uz pomoć senzora koji reaguju na količinu spoljne svetlosti.

Takođe je moguće podesiti vremensku odrednicu i položaj roletni što zahteva ugradnju skupljih kontrolnih uredjaja.

Cena motora za roletnu se kreću od 50 evra za motore kojima se komanduje putem prekidača do 110 evra za one sa kontorolom na daljinski upravljač. Cena može varirati u zavisnosti od proizvodjača i površine roletne.

Ukoliko se odlučite za zamenu starih prozora i balkonskih vrata pogledajte postupak skidanja i montaže novih prozora.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Aleksandar

  Pozdrav,
  Uskoro se useljujem u stan u kome je pvc stolarija sa roletnama na prekidac, pa me zanima mogucnost da pored tog prekidaca dodam i daljinsko spustanje i podizanje, da li je to izvodljivo i kolike su cene ako jeste?

  Unapred zahvalan na odgovoru.

  1. Milan

   Pozdrav, nalazim se trenutno u slicnoj situaciji pa me zanima kako si resio problem. Unapred zahvalan.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *