Aktuelno

Porez na ružnoću hotelijerima uzima po dva miliona evra

Zapušteni hoteli na najatraktivnijim turističkim lokacijama moraće ubuduće da plaćaju visoke takse ako ne renoviraju posed.

Aljkavim gazdama hotela na mestima od kojih se očekuju da budu mamac za turiste država će zapretiti kaznom od dva miliona evra, ukoliko ne renoviraju svoj posed. Porez na ružnoću, kako ga nazivaju u zemljama gde godinama postoji, trebalo bi iz mrtvila da prene mnoge koji su u poslednjih nekoliko godina kupili propale hotele i gromoglasno objavljivali da će ih obnoviti ali sve do danas nisu ništa uradili, kakav je slučaj s hotelima „Metropol” ili „Jugoslavija”.

Porez je propisan pravilnikom o kategorizaciji turističkih mesta. Ona će biti razvrstana u četiri kategorije zavisno od obima turističkog prometa, stepena izgrađenosti turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture i turističke podstrukture, to jest ugostiteljskih objekata, smeštajnih kapaciteta, galerija, izložbenih, kongresnih i zabavnih objekata koji su u neposrednoj vezi sa ugostiteljskim.

Potvrde da su te propozicije ispunjene dostavlja jedinica lokalne samouprave, uz sugestiju koju kategoriju zaslužuje objekat. Predlog usvaja ili odbacuje i preinačuje komisija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Na predlog ministarstva vlada će utvrđivati prioritetne turističke destinacije u kojima će turistički objekti morati da dosegnu predviđenu kategoriju i namenu. U protivnom, vlasnik može da računa da će ostati bez dva miliona evra.

(Politika)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Darko

    Znaci sledi sredjivanje fasada! Ako!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *