Aktuelno

Prijavite se za projekat Krovovi Beograda

Ukoliko želite da povećate energetsku efikasnost vaše zgrade prijavite se za projekat Krovovi Beograda.

Krovovi Beograda, projekat čiji je investitor radova JP Gradsko stambeno, u saradnji sa kompanijama Knauf Insulation i Ceresit i uz podršku GIZ-a (Nemačka organizacija za tehničku saradnju), predstavljen je u Madlenianumu povodom Svetskog dana energetske efikasnosti.

Na izložbi upriličenoj tim povodom, na 20 fotografija prikazano je kako se odvijala energetska sanacija, dogradnja i rekonstrukcija stambenog objekta u Čede Mijatovića br. 1 na Zvezdari. Održiv model najvišeg nivoa investicionog održavanja stambenih zgrada prikazan je kroz dokumentarni film „Krovovi Beograda – realno rešenje“, a istoimena monografija pruža detaljan uvid u proces sanacije zgrade u beogradskoj opštini Zvezdara.

krovovi-bg-posle

„Moramo se ugledati na razvijene nacije Evrope i Amerike, koje insistiraju na energetskoj efikasnosti i uštedama, iako su to mnogo bogatija društva. Sam podatak da će građani koji primene standarde energetske efikasnosti imati za 27 odsto manje račune za struju, više je nego dovoljan razglog da pozovemo sve Beograđane da razmišljaju kako da ove standarde primene i u svojoj zgradi ili kući“, obratio se ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Gradsko Stambeno“, Veselin Marković, istakao je: “Ono što nam daje vetar u leđa da nastavimo sa realizacijom projekta svakako su naši zadovoljni korisnici – stanari koji sada žive u toplim stanovima, a čiji računi za električnu energiju su sada mnogo manji nego ranije.”

„U monografiji su predstavljene sve faze rada na zgradi u Čede Mijatovića – od rešenja problema prokišnjavanja do ugradnje kamene vune, čime su obezbeđeni dugotrajni efekti na polju energetske efikasnosti i značajno povećan standard stanovanja“, rekao je Zoran Živković, autor monografije.

Predstavnicima Skupštine rekonstruisane zgrade na svečanosti je uručen pasoš energetske efikasnosti.
„Trajno smo rešili problem prokišnjavanja, dotrajalih instalacija, fasade, a zahvaljujući najsavremenijim izolacionim materijalima, znatno ćemo smanjiti izdatke za grejanje i hlađenje“, navodi Snežana Antunović, stanarka zgrade u Čede Mijatovića br. 1.

Radovi na ovom objektu počeli su u avgustu 2012. godine. To je prva zgrada čiji su stanari potpisali ugovor u okviru projekta „Krovovi Beograda“. Prema podacima Javnog preduzeća „Gradsko stambeno“, za ovaj projekat se u međuvremenu prijavilo 25 skupština stanara.

Pogledajte kako je ranije izgledao objekat u Beogradu pre nego što je obnovljen.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *