Građevinarstvo

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj imenom Marija 1 snage 4,71 megavata, investicija vredna između 20 i 30 miliona evra, trebala bi se uskoro početi graditi nadomak Bjelovara, na geotermalnom polju Velika Ciglena.

Zapravo, elektrana će biti tek početak realizacije mnogo većeg projekta koji se procenjuje na 120 miliona evra, ali će se tačan iznos potrebnog kapitala za izgradnju postrojenja znati po završetku svih projekata. Naime, taj Program privredne upotrebe geotermalne energije iz Velike Ciglene obuhvata nekoliko elektrana, grejanje Grada Bjelovara i niz drugih popratnih sadržaja.

Kako kaže Željko Jurilj, direktora zagrebačke kompanije Geoen koja je nosilac ovog pilot projekta u kojem sarađuje s nizom energetskih stručnjaka i institucija, još se samo čeka građevinska dozvola za gradnju pristupne ceste preko državnog zemljišta do parcele na kojoj će se graditi elektrana.

 

Dozvola za pravo gradnje trebala bi biti izdata sredinom septembra, a nakon toga glavni će projekt dobiti potvrdu od lokalnih vlasti grada Bjelovara i gradnja elektrane može da počne.

Razgovori s bankama zainteresovanim za praćenje projekta traju, a Jurilj dodaje da Geoen kao developer mora projekt dovesti do određenog nivoa, da bi se moglo krenuti u sklapanje aranžmana s bankama, koje su već poslale pisma namere. Za projekt su zainteresirani i domaći izvođači poput Montera, Ingre i drugih.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *