Aktuelno

Put svile ukrasio kulturnu stanicu Svilara u Novom Sadu

Mural ima ukupno 230 kvadrata i oslikan je tokom septembra u saradnji sa timom alpinista koje je predvodio El Gvojos. To je do sada njihov najveći mural.

Na poziv Fondacije Novi Sad – evropska prestonica kulture 2021, Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim  je oslikala mural Put svile.

Mural predstavlja deo šireg projekta koji sprovodi Fondacija pod nazivom Kulturne stanice – prostori za kreativne zajednice. Revitalizacijom stare fabrike za bojenje svile otvoriće se novi prostorkulturna stanica Svilara koja treba da podrži lokalnu produkciju i izgradnju kapaciteta zajednice Almaškog kraja kao istorijskog jezgra Novog Sada. Prostor će imati pjacetu sa skulpturom, kafe biblioteku, salu za dramske predstave sa gluvom sobom, višenamenske prostore za vizuelne umetnosti i prostor za AIR (artist in residence) programe.

Mural ima tri celine na prednjoj fasadi zgrade sa šest spratova.

Želja je bila da se oslikavanjem murala na susednoj zgradi, oboji umetnički ambijent Svilare, a kroz uključivanje zajednice u njegovu realizaciju ostavi utisak zajedničkog umetničkog doprinosa cele zajednice. Tako je Dim Tim održao predavanje o muralima kroz vekove i radionicu sa oslikavanjem donjih delova murala u koje su bila uključena deca iz obližnje osnovne škole „Ivan Gundulić“.

Mural ima tri celine na prednjoj fasadi zgrade sa 6 spratova. Prepoznatljiva poetika koju u svom umetničkom diskursu neguje Dim Tim, ostavlja pečat na prvom delu murala u geometrizovanoj predstavi simbola Novog Sada; Meander moćnog Dunava sa zelenim ostrvom, Petrovaradinska tvrđava i njene kapije, Almaški kraj sa mrežom uličica i poput svile obojenim kvartovima.

Omaž Miki Antiću

Desna vertikala se može posmatrati kao post konceptualni i semantički rad koji se bavi analizom diskursa. Čini ga citat iz pesme Mogućnosti. Rad je omaž jednom od najpoznatijih građana Novog Sada, pesniku Miki Antiću i staroj svilari. Citat predstavlja slobodnu interpretaciju stare kineske poslovice i ispisan je u dve boje koje skrivaju i jedan anagram ispisan crvenim slovima.

Na donjem delu zgrade su plošno oslikani beli i plavi golubovi, koji svesno referišu na grb Novog Sada.

Zaštićen od spoljnih uticaja

Korišćene su boje koje je donirala fabrika boja Nevena Color iz Leskovca. Treba napomenuti i donaciju fabrike HGP koju čini fotokatalitička nano prevlaka Heromat nedavno patentirani premaz naučnog tima sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Premaz služi za dugotrajnu zaštitu murala kao i drugih spoljnih površina od UV zračenja i organskih zagađivača.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *