Planinski predeo Rajac; Foto: Gradnja
Aktuelno

Investitorima upućen poziv za izgradnju turističkih objekata na Rajcu

Nije dozvoljena izgradnja hotela niti skijališta, međutim mogu se graditi manji objekti za smeštaj i ugostiteljstvo na osnovu planske dokumentacije koja je u postupku usvajanja.

Smešten 90 kilometara južno od Beograda, planinski predeo Rajac na Suvoboru nadaleko je čuven po svojoj netaknutoj prirodi, bogatoj šumama, proplancima i bujnom vegetacijom, nudeći predivne pejzaže i pogled na okolne planine, idealne za brojne rekreativne aktivnosti.

Osim po prirodnim lepotama, predeo je poznat i po svom kulturnom nasleđu. U ovom regionu se nalaze brojne crkve, manastiri i etno sela koja svedoče o bogatoj istoriji ovog područja, a ono po čemu je Rajac najpoznatiji svakako je godišnja manifestacija Kosidba na Rajcu.

Nudeći idealnu kombinaciju prirodne lepote, kulturnog nasleđa i mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, Rajac je već decenijama unazad privlačna destinacija za ljubitelje prirode i one željne avanture, a uskoro bi to mogao da postane i za građevinske investitore.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Planinski predeo Rajac; Foto: Gradnja

Moguća gradnja manjih turističkih objekata

Naime, kako je saopšteno na sajtu Rajac.rs, trenutno je u toku postupak usvajanja Prostornog plana Opštine Ljig kojim će se omogućiti investicije u turističke objekte na Rajcu, te je tim povodom upućen i poziv potencijalnim investitorima.

Prema uslovima Zavoda za zaštitu prirode, u zaštićenom predelu na Rajcu nije dozvoljena izgradnja objekata turističkog smeštaja i ugostiteljstva većih kapaciteta (hotela i sl.) i turističke infrastrukture (gondole, ski staze, ski liftovi i dr.), kao ni gradnja skijališta.

Međutim, dozvoljena je izgradnja objekata turističkog smeštaja, ugostiteljstva i turističke infrastrukture – mogu se graditi manji objekti u tradicionalnom stilu (pansion, apartman, seoska domaćinstva i dr.), a na osnovu planske dokumentacije.

Zona za koju će se raditi plan detaljne regulacije na Rajcu

U selu Ba postoji izvor lekovite vode, a veoma je zanimljiv prostor oko Čardaka u Slavkovici sa izvanrednim vidikovcima.

„U okolini Rajca postoje izvanredne zone za investitore. U Slavkovici se planira manji banjski kompleks pored fabrike vode MIGROS koja je u završnoj fazi. U selu Ba postoji izvor lekovite vode. Veoma je zanimljiv prostor oko Čardaka u Slavkovici sa izvanrednim vidikovcima“ – navodi se u pozivu.

Što se tiče okoline Rajca, ona je istaknuta i kao pogodna za seoski turizam, a za ove lokacije je značajno lakše dobiti građevinske dozvole jer prostor nije zaštićen kao na Rajcu.

Prelepi pogledi sa Rajca; Foto: Gradnja

Istraživački dom Rajac i Projekat Zemna

U pozivu se dodaje da već postoje urađeni projekti za objekte namenjene obrazovanju i stanovanju, poput Istraživačkog doma na Rajcu i projekta „Zemna“.

Istraživački dom bi bio odličan objekat za održavanje seminara, kurseva, kongresa i svih drugih obrazovnih aktivnosti za odrasle. Projekat Istraživačkog doma na Rajcu površine od 3.000 m2 uradile su arhitekte Jovana Milić Simović Nenad Đokić (A4 STUDIO) još kao diplomski rad pre 17 godina i spreman je za investitore.

Projektom „Zemna“ je ekološko-turistički kompleks, koji obuhvata zdravstveni turizam, edukativne aktivnosti, lovni turizam, planinski istraživački centar i sportsko-rekreativni centar, navodi se u dokumentaciji.

Projekat za budući istraživački dom na Rajcu, autorke dipl. arh. Jovane Milić Simović
Projekat za budući istraživački dom na Rajcu, autorke dipl. arh. Jovane Milić Simović
Planirani ekološko-
turistički kompleks
Planirani ekološko- turistički kompleks "Zemna" na Rajcu; Izvor: Rajac.rs

Održati odnos prirode i izgrađene sredine

Planinski predeo Rajac jedan je od zaista retkih bisera u Srbiji gde ne postoji veliki stepen izgradnje tako da se sa ovim planom treba postupiti veoma oprezno kako se ne bi narušio odnos prirode i izgrađene sredine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *