Obucite svoje kupatilo u Geberit; Foto: PR
Nameštaj i oprema, Promo

Renovirate kupatilo? Kako odabrati Geberit elemente da ono izgleda „kao sa slike“

Saznajte koliko traje renoviranje kupatila, koje zamke vas mogu sačekati tokom ovog procesa i koju opremu odabrati tako da se ono lako može održavati i da pritom izgleda efektno.

Ima li veće noćne more od renoviranja kupatila? Majstori tutnje po kući, nemate vodu, prašina na sve strane a pritom još i razmišljate koliko će to sve da vas košta.

Ljudi uglavnom nemaju iskustva sa renoviranjem. Kada bi sproveli anketu koliko puta je neko renovirao kupatilo, verovatno bi dobili najčešće odgovore jednom ili nijednom. Samim tim zamki prilikom renoviranja kupatila može da bude poprilično.

“Poslednjih deset godina drastično su se promenili zahtevi korisnika po pitanju sadržaja i izgleda kupatila, pa bi prva zamka mogla da bude neka lepa fotografija kupatila u časopisu ili na nekoj društvenoj mreži, koju poželimo da preslikamo ili bar iskoristimo neku ideju u svom kupatilu.” – kaže Dušan Ristivojević, predstavnika kompanije Geberit za tržišta Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Foto: promo

Zaboravljamo da iza zida postoji instalacija koja određuje pozicije elemenata pa samim tim i izgled kupatila.

Svi smo vizualisti i interesuje nas ono što se vidi, a zaboravljamo da iza zida postoji instalacija koja određuje pozicije elemenata pa samim tim i izgled kupatila. U nekim situacijama menjanje rasporeda je nemoguće, a u nekim varijantama prepravke su moguće, ali skupe, pa podižu cenu renoviranja. Zato je uvek dobro dovesti vodoinstalatera na lice mesta kako bi vam predočio mogućnosti, kaže Ristivojević.

Etape renoviranja i potrebno vreme

Naravno, prvo se postavlja pitanje koliko proces renoviranja kupatila može da traje. Minimum bi trebalo da bude deset dana, ali pošto ovo verovatno većini zvuči predugo, naš sagovornik obrazlaže etape renoviranja:

 • rušenje postojećeg kupatila i vađenje starih instalacija,
 • ugradnja novih instalacija vodovodnih, strujnih i grejnih (nove cevi za snabdevanje i odvodnju, ugradni vodokotlić, instalacija tuš kanalica, ugradna baterija za tuš, strujni kablovi, cevi za radijatore ili sušače…),
 • priprema podova i zidova za keramičarske radove (24h),
 • hidroizolaterski radovi (24h),
 • lepljenje pločica (24h),
 • fugovanje pločica (24h),
 • postavljanje sanitarije i kupatilskog nameštaja i silikoniranje (24h).

Posle etape pripreme za keramičarske radove, hidroizolacije, lepljenja i fugovanja, pločica i na kraju silikoniranja treba dodati po minimum 24h za sušenje, koje može da bude i duže ako je veća vlaga.

“Vidite kako se lako dođe do deset dana od rušenja, tako da bih svima savetovao da ih uračunaju pri planiranju celokupnog renoviranja.” – kaže Dušan Ristivojević iz Geberita.

Foto: promo

Da kupatilo bude kao sa slike

Pomenuli smo već kako su se povećali zahtevi korisnika kada je kupatilo u pitanju. Naš sagovornik kaže da su ti zahtevi doveli i do povećenja želje krajnjeg korisnika za detaljima, pa se u njih upućuju do te mere da deluje kao da će sami da ugrađuju proizvode u svoje kupatilo.

“To je razumljivo, jer je renoviranje kupatila investicija koja ne košta malo, prepravke su skupe, a korisnik ima želju da sve ispadne kao što je planirao, da ne kažem kao sa slike.” – dodaje Ristivojević.

Pa tako kreće istraživanje interneta i tu dolazimo do Geberit Online kataloga. Ne samo da se na njemu mogu videti sva rešenja koja Geberit nudi za skoro svaku poziciju u kupatilu, već se mogu videti detalji svakog proizvoda, kaže naš sagovornik. Dimenzije, fotografije, sve tehničke karakteristike, uputstvo za montažu, uputstvo za upotrebu, neretko i video instalacije.

Kome arhitekta projektuje kupatilo, od koristi su i 3D datoteke u različitim formatima, a takođe se mogu naći i uputstva za negu.

“Kada požele da vide naša rešenja i proizvode mogu to učiniti u većini prodajnih salona, u kojima ih čeka i štampani materijal. Pored svega navedenog tu smo, naravno, i mi iz predstavništva koji stojimo na usluzi za pomoć i tehničke savete…” – dodaje Ristivojević.

Foto: promo

Ima dosta toga što se na kraju ne vidi, a jako je bitno da bude kvalitetno pošto će završiti iza zida, a to su instalacije.

Geberit ima dosta toga da ponudi onima koji ulaze u avanturu renoviranja.

“Pre svega, ima dosta toga što se na kraju ne vidi, a jako je bitno da bude kvalitetno pošto će završiti iza zida, a to su instalacije.” – kaže naš sagovornik.

Pored ugradnog vodokotlića po kome su već poznati, ova kompanija nudi i više sistema za snabdevanje vodom i više varijanti odvodnih cevi, odnosno cevi za kanalizaciju.

“Kada uđete u jedno kupatilo dosta toga može biti sa logom Geberit: tipke za aktiviranje, tuš kanalice ili tuš kade, WC šolje, umivaonici, kupatilski nameštaj, bidei, Aquaclean uređaji… Ko voli mogućnost izbora mi smo prava adresa, jer uvek imamo više različitih rešenja za jednu poziciju.” – dodaje Dušan Ristivojević.

Foto: promo

Kupatilske serije koje olakšavaju proces odabira

Postoji sedam kupatilskih serija u kojima uglavnom postoji mogućnost izbora dva oblika lavaboa, ovalni i četvrtasti, plus kupatilski nameštaj u više boja sa dodatkom pomoćnih elemenata.

Za one koji ne mogu da se odluče, postoji posebna serija ogledala koja mogu da se kombinuju sa bilo kojom serijom.

Kompatibilnost različitih elemenata po boji i obliku je ono što će kupcima olakšati odabir i u isto vreme učiniti njihovo kupatilo jedinstvenim. Primer: postoje tasteri koji imaju identičan front kao neki kupatilski nameštaj ili kombinacija materijala i boja na tasteru koji se može videti na WC šolji.

Naravno, postavlja se pitanje šta odabrati.

“Zanimljivo je to da je naša najekskluzivnija serija Geberit Citterio prodata prva po uvođenju sanitarija na tržište, ali su se tokom godina neke serije ustalile pri vrhu. To su svakako Selnova i Smyle Square, Variform i Acanto.” – kaže naš sagovornik.

Selnova je serija sa najširim asortimanom, koja ima više oblika WC šolja i umivaonika sa i bez kupatilskog nameštaja, bidea i monoblokova, sa posebnim osvrtom na Compact deo serije koji pruža rešenja skraćene projekcije i pomaže pri opremanju manjih sanitarnih čvorova.

Smyle Square nudi oštru geometriju po pristupačnoj ceni, a Variform serija zadovoljava sve zahteve kada je u pitanju pojedinačna pozicija umivaonika. Acanto se dopao korisnicima zbog zanimljivog pristupa nameštaja kada je u pitanju skladišni prostor.

Foto: promo

Aktivacione tipke za preporuku

Geberit može da se pohvali širokim asortimanom tipki za aktiviranje u čak tri serije.

Delta serija je osnovna serija ugradnih vodokotlića, i one se mogu naći u pet različitih varijanti. Prave se od kvalitetne plastike u hrom sjaj, hrom mat i beloj boji, a jedan postoji i u sjajnoj crnoj.

Omega je niži vodokotlić za određene građevinske situacije i ima samo tri varijante tastera, dok Sigma može ponuditi preko 120 kombinacija dizajna i materijala u različitim bojama i završnim obradama.

“Izdvojio bih tastere sa frontovima od prirodnog drveta i kamena.” – kaže Ristivojević.

Foto: promo

Rešenja za tuš prostore

U delu asortimana koji se bavi tuševima Geberit ima proizvode za sve situacije. Za početak tu su pomalo zaboravljeni klasični odvod iz tuš prostora koji se ranije mogao naći uglavnom u dimenziji 15x15cm. Kod Geberita je nešto diskretniji, 8x8cm i nudi dve varijante dizajn rešetkica za one koji nisu zadovoljni osnovnom.

Nešto slično prethodnom proizvodu, Geberit Cleanline kanalice su nekonvencionalne tuš kanalice koje mogu da se krate po meri i tako mogu da se prilagođavaju tuš prostoru. Postoje u tri varijante dizajna sa varijacijama boja metala, a glavni akcenat je na lakšem održavanju i higijeni.

“Sa tuš prostorom Geberit Setaplano, koji smo uveli pre par godina, pokazali smo ozbiljnost pristupa poziciji mesta za tuširanje, pa su kupci mogli da se uvere u preciznost postavljanja i prevenciju curenja posle izvesnog vremena, a sve to uz prijatan dodir materijala koji se može naći svake godine u sve više dimenzija.” – kaže Ristivojević.

Foto: promo

Posle dominacije različitih rešenja za tuširanje, tuš kada se vraća na velika vrata u naša kupatila.

Na kraju, naš sagovornik izdvaja tuš kadu Sestra koja je jedan od poslednjih proizvoda iz ovog segmenta kojim su kompletirali asortiman. Uz pregršt dimenzija i tri boje nesvakidašnjeg materijala koji podseća na jednobojni reljefni kamen, korisnik dobija svojevrsni dizajnerski element u svom kupatilu.

“Posle tri godine od predstavljanja, Geberit Sestra svake godine dobija sve više poverenja korisnika, pa možemo reći da se, posle dominacije različitih rešenja za tuširanje, tuš kada vraća na velika vrata u naša kupatila.” – zaključuje Ristivojević.

Foto: promo

Za higijenu na višem nivou

Ako želite da podignete higijenu na viši nivo, onda razmislite o Aquaclean-u. To je WC šolja i bide u isto vreme, koja štedi prostor.

“Postoje rešenja na tržištu u vidu WC šolja koje imaju pripremu za bide, a da bi bilo kompletno rešenje, mora se obezbediti dovod mešane vode iz nekog ugradnog mešača koji bi se nalazio na dohvat ruke onome koji sedi na šolji ili slična rešenja u vidu WC daske.” – kaže naš sagovornik.

Za Aquaclean od instalacija su potrebne voda i struja, neki od njih imaju i daljinske upravljače ili panele za upravljanje, pa ove proizvode zovemo Aquaclean uređaji.

Osim što štede prostor ili omogućavaju ovu vrstu higijene i u kupatilima koja nemaju mesta za bide, Aquaclean uređaji podižu kompletno iskustvo na viši nivo.

Uzmimo, na primer, korišćenje. Kod klasičnog bidea morate koristiti ruke pri pranju, dok kod Aquaclean uređaja rukama pritiskate dugme na daljinskom ili samom uređaju i voda i vazduh će uraditi dalji posao za vas.

Aquaclean uređaji mogu imati i tuš za dame, prečišćavanje neprijatnih mirisa, poklopac koji se sam podiže, dasku koja greje i ambijentalno osvetljenje u zavisnosti od modela.

U ponudi su tri varijante uređaja. Osnovni model se zove Tuma i pruža osnovnu funkciju. Sela pruža nešto više uz dizajnerski pristup, a za one koje bi da žive ispred svog vremena možemo da ponudimo model Mera koji pomera granice komfora.

Foto: promo

A koliko to košta?

Cene Aquaclean-a kreću se od 1.500 do 4.500 evra. Na prvi pogled ovo deluje kao veoma skupo rešenje, ali je naš sagovornik analizirao.

Kako bi neko imao WC šolju i bide u kupatilu potrebne su sledeće stvari:

 • Ugradni vodokotlić
 • WC šolja
 • Ugradna konzola za bide
 • Bide
 • Instalacija dovoda vode u vidu cevi, jedna za toplu, jedna za hladnu
 • Odvodna cev u kanalizaciju
 • 2 EK ventila
 • Baterija za bide
 • Sifon za bide
 • Minimum 70cm slobodnog zida

U slučaju Aquaclean uređaja potreban je ugradni vodokotlić i željeni uređaj. Pošto je voda već povezana na vodokotlić i ne treba posebna instalacija, potrebno je samo dovesti struju do naznačenog mesta na vodokotliću.

“Ako izračunate cenu gore navedenog spiska i pri tom koristite artikle poznatijih proizvođača sanitarija i sanitarnih armatura, vrlo lako se može desiti da premašite cenu osnovnog modela Aquaclean uređaja.” – zaključuje na kraju Dušan Ristivojević iz Geberita.

Za više informacija o Geberit proizvodima, posetite web sajt.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *