Budući izgled autobuske stanice Zapadna Žabica u Rijeci; Vizuelizacija: 3LHD
Izdvojeno, Regionalni projekti

U Rijeci počela izgradnja stanice dugačke 225 metara po projektu 3LHD

Čelična konstrukcija i fasada ove masivne zgrade svojevrsna su posveta lučkim kranovima, konstrukcijama i skladištima ovog primorskog grada.

Tokom proteklog vikenda u Rijeci je konačno krenula izgradnja kompleksa Zapadna Žabica, projekta vrednog oko 70 miliona evra koji će obuhvatiti novi autobuski terminal sa 14 perona, javne garaže s 800 parking mesta i 8.000 kvadrata trgovačkih i poslovnih prostora.

Realizacijom arhitektonskog projekta koji je još 2008. godine izradio zagrebački studio 3LHD, administrativno središte Primorsko-goranske županije neće dobiti samo modernu autobusku stanicu i garažu, već i svojevrsno otvaranje prema moru, kao i nove sadržaje na prostoru između zgrade Lučke uprave i Rive Boduli.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nova zgrada terminala dužinom od 225 metara reminiscira masivnost skladišta; Vizuelizacija: 3LHD

Luka oduvek zatvorena za javnost

Projekat novog autobuskog terminala i javne garaže u Rijeci jedan je od prvih koraka u „osvajanju“ područja riječke luke, koja se polako počela otvarati prema gradu, objašnjavaju iz 3LHD.

Nalazi se u delu riječke luke koja je oduvek bila zatvorena za javnost, između železničke stanice, robnog terminala i putničke luke.

„Jedan od važnih određujućih faktora oblikovanja je različitost u merilu između lučkih skladišta s jedne i gradskih blokova s druge strane“ – navode iz studija.

Građevina zauzima površinu od 55.246 kvadratnih metara; Vizuelizacija: 3LHD

Nova infrastruktura zgrade postala urbana strategija, puno više od same arhitekture.

Kako dalje navode zagrebačke arhitekte, nova zgrada terminala dužinom od 225 metara reminiscira masivnost skladišta, dok su urbani blokovi odredili visinski gabarit i podelu kuće u zone – blokove s atrijumima.

„Područje novog terminala okruženo je svim vrstama saobraćaja – železničkim, teretnim, lučkim, putnim i pešačkim – pa je nova infrastruktura zgrade postala urbana strategija, puno više od same arhitekture“ – kažu iz 3LHD.

Unutar zgrade smešteni su autobuski terminal s 14 perona i 6 autobuskih parkirališta, javna garaža za preko 800 vozila, tržni centar s pratećim ugostiteljskim i komercijalnim sadržajima u prizemlju, te poslovni i javni sadržaji na višim etažama.

Poslovni i javni sadržaji zastupljeni su na višim etažama; Vizuelizacija: 3LHD

Omaž lučkim kranovima i konstrukcijama

Pešački pristupi osigurani su iz Krešimirove ulice, novooblikovanog trga Žabica i produžene ulice Riva, a svi se objedinjuju na najnižem nivou zgrade, od kuda kreću na više etaže.

„Projektovanjem je stvoreno kvalitetno i dostupno ‘pešačko ostrvo’ autobuske stanice, s kojeg je omogućen pristup peronima, bez preklapanja pešačkog i kolskog prometa“ – kažu iz 3LHD i dodaju:

„Konstrukcija i fasada su čelične i svojevrsna su posveta lučkim kranovima i konstrukcijama, a ujedno omogućavaju veće raspone i kvalitetnije oblikovanje prostora„.

Konstrukcija i fasada su čelične i svojevrsna su posveta lučkim kranovima i konstrukcijama; Vizuelizacija: 3LHD

Za početak će to biti radovi koji se neće toliko videti s ulice, jer neće biti teške mehanizacije, budući da skidamo pokrov postojeća dva skladišta.

Predstavnik firme investitora Best In Parking, Ibrica Zulfikarpašić, najavio je kako najpre kreću radovi na rušenju postojeća dva skladišta.

„Za početak će to biti radovi koji se neće toliko videti s ulice, jer neće biti teške mehanizacije, budući da skidamo pokrov postojeća dva skladišta, a onda idemo dalje – uporedo s rušenjem će ići pilotiranje, a onda dalje izgradnja“  – kazao je on.

Detalj iz budućeg tržnog centra u objektu; Vizuelizacija: 3LHD

3LHD odradio vrhunski posao

Zulfikarpašić je naglasio kako za sada imaju ugovor samo s firmom za rušenje objekata, dok je ugovor za izvođača u fazi pregovaranja, ali da veruju da će i u tom segmentu sklopiti ugovor s renomiranom hrvatskom kompanijom.

Dodao je da se time nastavlja angažovanje dokazanih firmi, nakon što je arhitektonski biro 3LHD, kako je istakao, odradio vrhunski posao.

– Nakon 18 godina što smo dobili prvu nagradu na konkursu počinju radovi. Ta građevina je megainfrastruktura prožeta – putevima, rampama, vijaduktima, pešačkim koridorima kao i podjednako namenjena automobila, autobusima i ljudima u više nivoa da jedni drugima ne smetaju – rekao je Silvije Novak, arhitekta i jedan od osnivača studija 3LHD, koji je rođen u Rijeci.

Rok za završetak radova je dve godine.

Foto-galerija

Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Budući izgled autobuske stanice Zapadna Žabica u Rijeci;  Vizuelizacija: 3LHD
Budući izgled autobuske stanice Zapadna Žabica u Rijeci; Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Faktografija
naziv projekta:

Autobuski terminal Žabica

program:

javno, infrastruktura, poslovno

status:

u izgradnji

projektovanje:

2008. –

izgradnja:

2023. –

lokacija:

Hrvatska, Rijeka, Krešimirova ulica – Trg Žabica – Produžena Riva

kvadratura parcele:

14.810 m²

kvadratura građevine:

55.246 m²

kvadratura osnove:

10.244 m²

nadmorska visina:

1,10 m

autor:

3LHD

vizuelizacija:

3LHD

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. miki

    fantastičan projekat! divna rijeka

  2. arhitekta

    Dosta loše.

  3. Dedovic

    Urbanisticki jako lose, zaklanja se pogled na more polovini grada. Arhitektonski zanimljivo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *