Projekat Beyome predstavljen je ovog proleća u Madridu; Foto: © Havier de Paz Garcia
Nameštaj i oprema

Sistem robotizovanog nameštaja koji može da udvostruči životni prostor

Implementiranjem tehnologije pokretnih zidova sa ugrađenim rasklopnim nameštajem površina stana se sa 45 m2 može povećati na čitavih 90 kvadrata.

Projekat od nazivom Beyome, predstavljen ovog proleća u Madridu, ima za cilj da transformiše tradicionalne stanove pružajući veći stepen fleksibilnosti u njihovim prostorima, tako da se mogu prilagoditi savremenom načinu života, uzimajući u obzir različite namene koje im daju njihovi stanari.

Ali kako možemo učiniti da isti prostor bude sposoban da se prilagodi različitim namenama? Koje strategije bi se mogle razviti da udvostruče površinu naših domova i pomognu nam da ih bolje iskoristimo?

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nova strategija mogla bi da udvostruči površinu naših domova; Foto: © Havier de Paz Garcia

Dinamičan dizajn za nove navike

Pandemija koronavirusa iznedrila je potrebu da se nove navike ugrade u način na koji živimo. Arhitekte širom sveta su krenule u razvoj dinamičnog dizajna u stanovima, bilo kroz pregradne elemente ili mobilni nameštaj kako bi optimizovali čak i najmanji prostor.

U Španiji, kaže zvanična statistika, 32,3% domova ima površinu manju od 65 m2. Implementirajući nova dizajnerska rešenja, tehnologije i sopstveni sistem robotizovanog nameštaja, Beyome je projekat razvijen u madridskom naselju Lavapies kojim se površina stana sa 45 m2 može povećati na čitavih 90 kvadrata, prenosi ArchDaily.

Pregradni elementi ili mobilni nameštaj mogu da optimizuju čak i najmanji prostor; Foto: © Havier de Paz Garcia

Ove održive stambene jedinice su dizajnirane sa prostorima koji se mogu ponovo konfigurisati.

Fokusirane na poboljšanje uslova stanovanja u stanovima i nastale kao odgovor na zahtev za obavljanjem više od jedne aktivnosti u jednom prostoru, ove održive stambene jedinice su dizajnirane sa prostorima koji se mogu ponovo konfigurisati.

Tako Beyome ne samo da omogućava veći stepen prilagodljivosti različitim okolnostima, već i poboljšava dostupnost između prostora, energetsku efikasnost i ravnotežu između posla i privatnog života.

Dva pokretna zida daje mogućnost rotacije i otvaranja različitih delova stana; Foto: © Havier de Paz Garcia

Rotacija i otvaranje u skladu s potrebama stanara

Razvijen od strane stručnjaka iz kompanije Project Consortium u saradnji sa ahitektama iz firme Enorme Studio, ovaj fleksibilni dnevni sistem ima dve spavaće sobe, od kojih je jedna sa garderobom, kao i dva zatvorena prostora namenjena radu ili učenju, dnevni boravak, kupatilo i kuhinju do 30 m2.

Upotreba dva pokretna zida daje mogućnost rotacije i otvaranja različitih delova stana u skladu sa potrebama stanara. Pritom, ovi zidovi su opremljeni mobilnim nameštajem uključujući sisteme kreveta na rasklapanje, trpezarijske ili radne stolove i stolice, kao i opremu za skladištenje i police.

Beyome modularni sistem u potpunosti je konfigurabilan; Foto: © Havier de Paz Garcia

Beyome pruža odgovor na 95% tradicionalnih i rigidnih tipologija koje trenutno postoje na tržištu.

Ovaj modularni sistem u potpunosti je konfigurabilan, a prostori u stanu se mogu urediti kako ručno, tako i na robotski pogon.

Bez obzira na sistem pomeranja koji se primenjuje, bilo da je linearni ili rotirajući, fokus je na jednom cilju, a to je postizanje fleksibilnosti u stanovanju, pružajući odgovor na 95% tradicionalnih i rigidnih tipologija koje trenutno postoje na tržištu.

Konfiguracija stana tokom dana

Grafički prilozi

Foto-galerija

Projekat Beyome predstavljen je ovog proleća u Madridu; Foto: © Havier de Paz Garcia
Projekat Beyome predstavljen je ovog proleća u Madridu; Foto: © Havier de Paz Garcia

Fotografije: © Havier de Paz Garcia

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Kyle Broflovski

    Super ideja, ali samo za gradove (ili delove grada) gde cena kvadrata prevazilazi cenu ovog sistema (narocito robotizovanog). Kod uglavnom nisu isplativi, jednostavnije je kupiti veci stan.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *