Arhitektura

Rotirajući opservatorijumi kao privremene radionice umetnika

Pokretljivost objekta omogućava trenutnom stanaru-umetniku da stalno ima novi pogled na okolinu i tako mu se poveća stvaralačka aktivnost.

Tim koji su činili Charlotte Knight, Ross Galtress, Lauren Shevills i Mina Gospavić, u saradnji sa umetnikom Edwardom Crumptonom, sada mogu svoj projekat „The Observatories“ da vide realizovan. Projekat je zamišljen kao sistem od dve rotirajuće strukture koje se sastoje od prostora za rad i noćenje. Opservatorijumi će u toku naredne dve godine biti pomerani na četiri različite lokacije širom Velike Britanije i tokom tog vremena ugostiće 12 umetnika, svakog po dva meseca.

Observatories02

Obe strukture su prefabrikovane i njihova izgradnja trajala je 11 meseci. Dizajnirane su tako da prilikom transporta mogu da stanu na platformu površine 2×10 metara.

Observatories03

Objekti su postavljeni na bazama od nerđajućeg čelika i fiksirani na način da im je omogućeno rotiranje. Ova pokretljivost omogućava trenutnom stanaru-umetniku da stalno ima novi pogled na okolinu i tako mu se poveća stvaralačka aktivnost. Široki otvori na objektima radionice, koji ublažavaju granice između javnog i privatnog prostora, takođe utiču na stvaralaštvo umetnika.

Observatories04

Opservatorijumi su konstruisani od drveta čija je završna obrada ugljenisana, nastala japanskom tehnikom poznatom kao Shou Sugi. Ovaj proces daje taman sjaj fasadi i ovako se povećava dugotrajnost završnog sloja.

Observatories05

Objekti su već postavljeni na prvoj lokaciji, u blizini naučnog centra Winchester. U naredne dve godine njihova staništa biće, Lymington Salt Marshes, South Dorset Ridgeway i River Tamar.

Foto: Feilden Clegg Bradley Studios

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *