Stepenice kojima se više niko ne penje… Foto: Proper People
Arhitektura

YouTube kanal o napuštenim objektima čija arhitektura vapi za revitalizacijom

Zavirite u objekte kojima je odzvonilo! Znatiželjni istraživači dokumentuju na YouTube hrabre a ponekad i riskantne avanture kroz zidine napuštenih arhitektonskih struktura.

Metro u Sinsinatiju, nuklearna elektrana, gotska katedrala… Svaka od ovih impresivnih arhitektonskih struktura imala je različitu sudbinu, ali im je zajedničko da su na kraju potpuno zapušteni. Neki od ovih objekata napušteni su ili zbog nepovoljnih ekonomskih uslova ili zbog promene režima, drugi zbog određenih prirodnih katastrofa, dok je stanje nekih posledica neadekvatnog upravljanja nadležnih. Iz nekog razloga, da li zbog znatiželje, saosećajnosti ili pak želje za razvijanjem potencijalne vizije redizajna, arhitekte kao i šira javnost fascinirani su napuštenim objektima.

Svi ovi objekti su napušteni, te je njihova arhitektura narušena i vapi za vizionarima koji će je ponovo oživeti.

YouTube je poslednjih godina preplavljen video-snimcima znatiželjnih istraživača, koji dokumentuju svoje hrabre a ponekad i riskantne avanture kroz zidine napuštenih arhitektonskih struktura. Jedan baš takav YouTube kanal s oštrim okom za arhitektonsku kinematografiju jeste Proper People. Osnivači kanala, Bryan i Michael, sakupili su impresivnu seriju videa snimajući i istražujući napuštene objekte širom sveta.

Trenutno, u jedan od najgledanijih snimaka spada dokumentacija o najdužem napuštenom američkom metro sistemu u Sinsinatiju.

Napušteno svetilište:

Napuštena psihijatrijska klinika:

Napušteni šoping centar od 100.000 kvadrata.

Veliku pažnju privukla je i gotska katedrala stara 150 godina.

Preko pola miliona pretplatnika bilo je zainteresovano i za priču o napuštenim art deko i postmodernističkim hotelima, ali su ih interesovale i bivše nuklearne elektrane i zatvori.

Napuštena nuklearna centrala:

Morbidna znatiželja

„Postoji nešto u istraživanju ovih mesta što vas zaista pogodi. Kada uđete u napuštenu zgradu, dobijete osećaj da napuštate svet koji poznajete i ulazite u drugi, koji ste možda videli u filmovima, čitali o njemu u knjigama ili ga samo zamišljali u svojim snovima. Nazovite to morbidnom znatiželjom, ali za nas je to način života.“ – rekli su vlasnici YouTube kanala Proper People.

Napušteni zatvor:

Napušteni penthaus:

Napuštena škola_

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *