Film „My Architect“ prati priču o arhitekti Louisu Khanu i njegovom misterioznom životu.
Arhitektura

10 najboljih dokumentaraca o arhitekturi

Neki od ovih dokumentaraca, koje možete besplatno pogledati na internetu, bili su nominovani i za prestižnu filmsku nagradu Oskar.

Od životnih priča velikana u oblasti dizajna, preko megalomanskih građevinskih projekata (kako uspešnih tako i neuspešnih), pa do borbi za javne prostore. Sve su to teme koje obrađuju neki od najboljih dokumentaraca o arhitekturi nastalih u poslednjih petnaestak godina.

Ono što sledi je lista najboljih dokumentaraca o arhitekturi po izboru stručnih lica s portala ArchDaily.

1. The Pruitt-Igoe Myth (2011)

Režija: Chad Freidrichs; Trajanje: 83 minuta

U pitanju je neobična priča o projektu Pruitt-Igoe u državi Misuri koje je 1954. godine podigao arhitekta Minoru Iamasaki iz studija VTC. U svoje vreme, kule su opisivane kao „sjajni primeri korbizjeovog racionalizma“ iliti simboli obećanja modernističke arhitekture u SAD namenjeni stanovnicima niže klase. Samo dve decenije nakon izgradnje, kule su porušene i time ipak postale simbol navodnog neuspeha modernizma. Ovaj fascinantni dokumentarac pruža ekspanzivan, potresan pogled na nedostatke, ali i trijumf kula – pa samim tim predstavlja odličnu lekciju o arhitekturi Sjedinjenih Američkih Država.

 

2. My Architect (2003)

Režija: Nathaniel Kahn; Trajanje: 116 mins

https://www.youtube.com/watch?v=xfw1oLjB_vk

Režiser Nathaniel Khan sin je arhitekte Louisa Khana o kojem govori ovaj film. Khan je za života bio poznat po neobuzdanom karakteru (recimo samo da je oduvek živeo u dugovima i da je napravio troje dece s tri različite žene), ali i više nego fascinantnim projektima. Umro je 1974. godine siromašan i sam, iako je za sobom ostavio ogromno arhitektonsko nasleđe. Film je 2004. godine bio nominovan za Oskara u kategoriji Dokumentarnog filma, i u njemu se, u ulogama sagovornika, pojavljuju velika imena svetske arhitekture kao što su Frank Gehry, I.M. Pei i Phillip Johnson.

 

3. Urbanized (2011)

Režija: Gary Hustwit; Trajanje: 82 min

Nova istraživanja predviđaju da će do 2050. godine 75% svetskog stanovništva živeti u urbanističkim centrima. Režiser ovog filma stoga je popričao o ovom fenomenu s priznatim arhitektama kao što su Foster, Koolhaas i Neimeyer, i obišao brojne svetske metropole. Urbanized je deo njegove dizajnerske trilogije u koju takođe spadaju naslovi HelveticaObjectified.

 

4. Citizen Architect: Samuel Mockbee and the Spirit of the Rural Studio (2010)

Režija: Sam Wainwright Douglas; Trajanje: 60 minuta

Dokumentarac se bavi temom života i nasleđa Samuela Mockbeeja, cenjenog arhitekte i osnivača Rural Studija koji je delovao u jednoj od najsiromašnijih američkih zajednica. Sagovornici u filmu su Cameron Sinclair, Peter Eisenman i Michael Rotondi.

 

5. Koolhaas Houselife (2013)

Režija: Ila Bêka & Louise Lemoine; Trajanje: 58 min

Ideja iza ovog filma vro je jasna i šarmantna. On prati svakodnevni život Guadalupe Acedo, domaćice koja održava privatno zdanje Rema Koolhaasa. Samim tim, film pruža svež pogled na jedan neobičan arhitektonski objekat iz ugla osobe koja ga svakodnevno održava i čisti – baš kao i svako drugo domaćinstvo.

 

6. Eames: The Architect and the Painter (2011)

Režija: Jason Cohn & Bill Jersey; Trajanje: 84 min

Dokumentarac pruža uvid u zajednički život bračnog para Eames, a narator je glumac James Franco. Kako kaže ArchDaily, bio je to brak umetnosti i industrije koji je zauvek pomerio granice dizajna.

 

7. The Infinite Happiness (2015)

Režija: Ila Bêka + Louise Lemoine; Trajanje: 85 minuta

Nakon mesec dana u BIG-ovom vertikalnom selu, autorke filma u formi dnevnika prikazuju kako izgleda život u zgradi poput ove. Film je dobio brojne pohvale jer se ovde pre svega radi o jednom intimnom pogledu na jedan megalomanski projekat kakav je 8 House.

 

8. How Much Does Your Building Weigh, Mr Foster? (2010)

Režija: Carlos Carcas, Norberto López Amado; Trajanje: 78 min

Film o životu i delu Normana Fostera i njegovoj nezaustavljivoj želji da arhitekturu, ali i život svih nas učini lepšim i boljim.

 

9. Kochuu: Japanese Architecture (2003)

Režija: Jesper Wachtmeister; Trajanje: 53 min

Film o kojem se vrlo malo priča, a zapravo predstavlja odličnu lekciju o savremenom japanskom stilu u arhitekturi. Izraz „kochuu“ doslovno znači „u tegli“, pa ne čudi da se film fokusira na japansku tradiciju izgradnje malih, zatvorenih fizičkih prostora, koji stvaraju utisak zasebnog univerzuma. Film takođe preispituje uticaj japanskog stila na skandinavsku arhitekturu.

 

10. Citizen Jane: Battle for the City (2016)

Režija: Matt Tyrnauer; Trajanje: 1h32min

Dokumentarac prati priču američke urbanistkinje Jane Jacobs i njenim sukobima s Robertom Moosesom, planerom koji je vodio radove na nemilosrdnoj obnovi Njujorka, dok se Jacobsova zalagala za kvalitetne javne prostore. Priča je zasnovana na knjizi The Death and Life of Great American Cities.

Kompletnu listu najboljih dokumentaraca o arhitekturi po mišljenju ArchDaily redakcije pročitajte ovde

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *