20.879 pregleda; Foto: Marko Ranđelović
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2021

Kuća u Šapcu koja pruža maksimalnu funkcionalnost i komfor

Uklapanje svih sadržaja u prizemnu spratnost objekata i pronalaženje pravog odnosa visina sa pozicijom terena veće denivelacije glavne su karakteristike ovog projekta.

Studio Architehna stoji iza projekta pod nazivom Modern Family Living (MFL), porodičnog doma u Šapcu koji kroz moderan i pročišćen arhitektonski izraz ujedno predstavlja i mesto za beg od svakodnevnog ubrzanog i modernog načina života.

Pored želje klijenta da čitav kompleks poseduje svoju zasebnu intimu, zahtev je bio i da se pored sadržaja potrebnih za svakodnevni život dodatno isprojektuju i sadržaji koji pružaju potpuno opuštanje i čine boravak kvalitetnijim i sadržajnijim, navode za naš portal članovi tima Marko Ranđelović i Dejan Milošević.

Na parceli koja je deo porodičnog imanja postojao je već objekat na bočnoj granici parcele koji je rekonstrukcijom dobio nove sadržaje namenjene rekreaciji i opuštanju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat na bočnoj granici parcele koji je rekonstrukcijom dobio nove sadržaje; foto: Marko Ranđelović

Vizuelna saradnja glavnog i pomoćnog objekta

Glavna specifičnost ovog projekta, kažu autori, bilo je uklapanje svih sadržaja u prizemnu spratnost objekata tj. naći pravi odnos visina sa pozicijom terena veće denivelacije.

Tako je postignuta dinamičnost u vizuelnoj saradnji glavnog i pomoćnog objekta koji se svojim jasnim linijama udopunjuju pri sagledavanju i doživljaju posmatranog iz unutrašnjeg dvorišta.

U tom doživljaju se oseća doza zaštićenosti, kreira mikrocelina u spoljašnjem boravku, dok je prisutna bliska povezanost sa unutrašnjošću objekata koja je omogućena projektovanjem većih staklenih površina prisutnih u prostorijama koje su pozicionirane ka dvorištu.

Formiranjem pergola dobila se dinamična igra svetlosti i senke; foto: Marko Ranđelović

Razigranost pročišćene geometrije dodatno je postignuta formiranjem betonske pergole kao prstena oko samog objekta.

Ideja za oblikovanje je bila da se dosledno isprati moderni stil koji prate prave linije i jasnoća forme. Glavna kuća se sastoji iz dva trakta, a njeno unutrašnje projektovanje sadržaja je koncipirano da se prostorije za boravak poput dnevne i spavaćih soba okrenu ka unutrašnjem dvorištu sa bazenom i da budu vizuelno i fizički  povezane s njim.

Kako bi se dobila razigranost cele forme, iskorišćena je denivelacija terena od 1,5 metar, tako da je deo trakta u kome se nalazi dnevna zona spuštena u odnosu na blok sa dečijim sobama i tehničkim prostorijama.

Samim tim, stvorena je mogućnost za formiranje veće visine plafona u dnevnoj zoni i stvaranje bolje proporcije samog enterijera.

Razigranost pročišćene geometrije objekta dodatno je postignuta formiranjem betonske pergole kao prstena oko samog objekta. Zahvaljujući dobroj orijentaciji objekta i osunčanosti formiranjem pergola dobila se dinamična igra svetlosti i senke.

Veća visina plafona u dnevnoj zoni stvara bolje proporcije samog enterijera; foto: Marko Ranđelović

Umesto betonske tavanice, iznad prizemlja formirana je drvena krovna konstrukcija u potrebnom nagibu.

Okolni sadržaji i okolna arhitektura su imali veliki uticaj na oblikovanje arhitekture, određivanje spratnosti, proporcije i pozicije objekata, a odluka da se objekat tretira kao prizeman tip kuće proistekao je iz same analize lokacije, napominju autori.

„Postizanje privatnosti u odnosu na susedstvo je bilo imperativ i kroz tu ideju došlo se do kreiranja mikroceline koja je vezana za unutrašnje dvorište sa bazenom oko koga su formirani glavni i pomoćni objekat“, navode autori.

Prilikom izgradnje primenjen je masivni konstruktivni sistem sa ab konstrukcijom i zidovima od giter bloka. Zbog optimizacije i brzine prilikom gradnje umesto betonske tavanice iznad prizemlja formirana je drvena krovna konstrukcija u potrebnom nagibu.

Kompletna krovna ravan je sakrivena i ne sagledava se zbog visine nazidka; foto: Marko Ranđelović

Igra svetlosti za jedinstven i dinamičan izgled

Sve mašinske i elektro-instalacije postavljene su između konstrukcije krova i gips kartonske ploče plafona, dok je kompletna krovna ravan sakrivena i ne sagledava se zbog visine nazidka.

Beogradski arhitekti odlučili su se za aluminijumsku stolariju – klizne sisteme, zbog velikih fomata sa spoljnim aluminijumskim žaluzinama.

„Zbog jednolično bele demit fasade odlučili smo se za žaluzine jer stvaraju igru sa svetlom dajući fasadi dubinu i dinamiku. Igra svetlosti dobijena spoljnim žaluzinama enterijeru takođe daje jedinstven i dinamičan izgled“, navode Ranđelović i Milošević.

Maksimalna funkcionalnost i komfor u objektima prizemne spratnosti; foto: Marko Ranđelović

Doza privatnosti i ušuškanosti

Kako navode autori, najveći izazov u projektovanju je bilo obezbeđivanje svih sadržaja i njihovo uklapanje – da bi se pružila maksimalna funkcionalnost i komfor – u objekte prizemne spratnosti.

Objekti su prizemne spratnosti da bi se obezbedila doza privatnosti i ušuškanosti u odnosu na teren koji je pod većim nagibom i blizine komšijskih kuća.

Shvatanje odnosa terena i budućih objekata na lokaciji je bila početna tačka u osmišljavanju arhitektonske volumetrije.

Potpuno opuštanje i kvalitetniji i sadržajniji boravak; foto: Marko Ranđelović

Oba objekta okrenuta su prednjim delom ka unutrašnjem dvorištu sa bazenom.

Na parceli se nalazi glavna kuća za življenje – ona se sastoji iz ulazne zone, dnevne sobe, trpezarije, kuhinje, toaleta, master spavaće sobe sa pripadajućim kupatilom, dve dečije sobe, vešernice, toaleta i garderobe.

I pomoćni objekat koji se sastoji iz ulazne zone, teretane, saune, spa dela, kupatila i tehničkih prostorija. Oba objekta su okrenuta prednjim delom ka unutrašnjem dvorištu sa bazenom sa svojim sadržajima za boravak na otvorenom.

Oba objekta su okrenuta prednjim delom ka unutrašnjem dvorištu; foto: Marko Ranđelović

Jasne linije i svedeni kolorit

Jasna forma oblikuje unutrašnji prostor tako da zadovoljava sve funkcionalne potrebe svih članova porodice, dok je enterijer u potpunosti ispratio spoljašnji arhitektonski izražaj, osmišljen je u modernom stilu sa jasnim linijama i svedenim koloritom.

Zbog prisustva većih staklenih površina prostor je prozračan dok ga kombinacija svetlosti i neutralnih tonova u nameštaju oplemenjuje i daje dozu čistine.

Akcentovanje određenih komada nameštaja u vidu življeg kolorita je takođe obezbedilo kvalitet određene vizuelne dinamike. Hrastov parket i obloge na zidovima tokom boravka pridaju osećaju topline i punoće prostora.

Grafički prilog

Faktografija

  • Naziv objekta: MFL – Modern Family Living
  • Mesto: Šabac (Srbija)
  • Autori projekta: Studio Architehna
  • Autorski tim: Marko Ranđelović i Dejan Milošević
  • Godina projektovanja: 2020.
  • Godina izgradnje: 2021.
  • Površina: 223 m2
  • Spratnost:prizemlje
  • Fotografija: Marko Ranđelović

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

17 komentara

  1. miki

    kupatila pogrešno postavljena, hodnici preuski ,glomazni nameštaj, kombinacija materijala, teksture, boja i dezena enterijera i odnos samih materijala objekta i eksterijera loš ,veliki poz

    1. Dragana

      Miki, i Vaš komentar je pogrešno postavljen, takodje i rečenica je preglomazna, a pogledi na arhitekturu i dizajn preuski. Veliki poz

      1. miki

        jel ste vi ovde došli da se svađate? ovo nije portal takve vrste, ovo kurir i zadruga nisu, moje mišjenje je moje pravo, a vaše replike zadržite za sebe i bolje se osvrnite na objekat, a ne na moje mišljenje ok?

        1. KMA

          Druze, ako neko pravi kurir i farmu od ovog portala onda si to ti sa svojim neartikulisanim komentarima. Misljenje je ok, ali je ocigledno da si daleko od struke tako da tvoje mislim da nije. I prilicno si nepismen sto implicira da ti je obrazovanje u najboljem slucaju nisko. A sto se projekta tice, kuca je funkcionalno perfektno organizovana

  2. Mirjana

    Neoriginalno, dosadno, bezbojno, kancelarijski…

    1. Milan

      Poštovana Mirjana, pre nego što sledeći put ostavite ovakav komentar zapitajte se da li nekoga interesuje Vaše mišljenje. Pozdrav

  3. Rade

    Enterijer sa ukusom utađen, svaka čast za ekipu koja je radila

  4. Buba

    Apsolutni promašaj! Šabac, jel to na moru? Hladno i bezlično, šteta para ili kako promašili temu !

  5. Zoran

    Bice bolje drugi put…

    1. KMA

      Hajde vi uradite neki projekat bar prvi put pa komentarisite ovako nekorektno

      1. Zoran

        Nije nekorektno reci da ce biti bolje drugi put.
        Svaki naredni put mora biti bolji od prethodnog.
        Zar ne!?

  6. Kole

    Meni, kao redovnom čitaocu, a čoveku koji nije iz struke, nedostaje ono najbitnije, a to je cena.

    1. Igor Conić

      Čitanje tekstova na portalu Gradnja.rs je besplatno.

  7. Milos

    Zanimljiv koncept i dizajn ali mi se ne svidja raspored prostorija. Recimo, da bi se prenela hrana iz kuhinje do trpezarije, potrebno je proci kroz dnevnu sobu. Dalje, da bi se doslo du ulaza u kucu, potrebno je proci pored spavacih soba (ako je ulaz u dvoriste u desnom uglu gde je i parking). Bilo bi mnogo bolje da te dve celine (dnevni boravak i za spavanje) zamene mesta.

  8. lidija

    Blago rečeno katastrofa

  9. Nisam iz struke

    Izuzetna je. Volela bih da je moja.

  10. Goran

    Lepo, moderno i funkcionalno. Bravo

Ostavite odgovor na Milan

Obavezna polja *