Šigeru Ban dobio je Prickerovu nagradu 2014. godine; Foto: © Fabian Dejtiar
Intervju

Šigeru Ban: Napredak tehnologije arhitekturu ne čini boljom

“Napredna računarska tehnologija olakšava projektovanje, lakšu izgradnju. Ali kvalitet zgrada je sve lošiji i lošiji” – tvrdi proslavljeni japanski arhitekta.

Jedan od najzapaženijih događaja na 12. Bijenalu arhitekture i urbanizma, održanom u Meksiko Sitiju, svakako je bilo gostovanje Šigerua Bana, dobitnika Prickerove nagrade.

Sa ciljem da učini vidljivim rad onih koji pružaju rešenja za rastuće društvene, ekološke i ekonomske potrebe na marginama sistema, Ban je za ArchDaily iz svog iskustva govorio o humanitarnim projektima nakon prirodnih katastrofa, dostupnosti materijala i značaju koji tehnologija ima u arhitektonskoj struci.

Međutim, Ban je izneo i neke tvrdnje koje su dosta konzervativne što se tiče napretka tehnologije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Centralna tema skupa u Meksiko Sitiju bila je „Naseljavanje na marginama“

Zašto mislite da je važno razmišljati o rešenjima van sistema?

Ban: Mislim da to sada nisu rešenja van sistema, već rešenja koja su deo sistema. Na primer, kada sam bio u Kobeu 1995. godine, kada nije bilo arhitekata u zoni katastrofe, možda arhitekte nisu mislile da je hodanje u zoni katastrofe deo uloge profesije, ali jeste. I sada, svuda, kada odem u područje katastrofe i ima toliko arhitekata koji rade, oni tada prepoznaju da je to deo naše uloge. Dakle, sada nema ničega izvan sistema. Za mene je sve što je dostupno arhitektonski građevinski materijal. Ne možete reći izvan ili unutar sistema. Sve je povezano.

Napredna računarska tehnologija olakšava projektovanje, lakšu izgradnju, ali kvalitet je sve lošiji i lošiji.

Arhitektonska struka se poslednjih godina veoma brzo razvija. Šta mislite gde bi trebalo da bude fokus?

Ban: Mislim da se uloga uopšte ne menja. Posebno je arhitektura veoma neobična oblast u poređenju sa ostalima. Na primer, tehnologija čini druge discipline ili bilo koje polje boljim, čak i bankarstvo ili bilo šta drugo. Ali arhitektura je samo jedna od retkih, ili možda i jedina oblast, koju napredak tehnologije ne čini boljom. Zato mislim da se profesionalni rad ne menja. Zgrade su bile bolje pre 100 godina, pre 200 godina, kada nije bilo tehnologije. Napredna računarska tehnologija olakšava projektovanje, lakšu izgradnju. Ali kvalitet je sve lošiji i lošiji. Tako da ne mislim da se uloga arhitekture i naše oblasti dramatično menja, čak ni zbog tehnologije.

Banov Centar svetske baštine posvećen planini Fudži; Foto: Shigeru Ban Architects

Zašto mislite da je važno konstantno se vraćati u one zemlje u kojima se stalno dešavaju krize?

Ban: Pre svega, nažalost, ne mogu da idem svuda. Na primer, prošlog meseca je bila velika poplava u Pakistanu. Stopirao sam put jer tamo nisam poznavao nikoga. Zato sam nazvao svoje kontakte, svog prijatelja u Indiji, da vidim da li bi neko bio zainteresovan za moj dolazak. Ali ipak, tamo je to bilo teško organizovati. Čak sam pre pet godina došao ovde u Meksiko da vidim područje katastrofe, sreo sam neke arhitekte i ljude, ali ništa se nije dogodilo. Prvo moram sam da napravim tim i kada uspem da napravim dobar tim, projekat može da se desi i da krene napred.

Srušena Plaza Artz Pedegral u Meksiko Sitiju, 2018; Foto: Twitter

Prvo moram sam da napravim tim i kada uspem da napravim dobar tim, projekat može da se desi i da krene napred.

Ban: Sećam se i Ekvadora 2016. godine, otišao sam i upoznali smo prvi prototip, ali nisam mogao da prikupim sredstva, pa se projekat nije pomerio s mrtve tačke. Ne uspevam uvek. Ali važno je da idem tamo da upoznam nekoga. I ako budem imao sreće, da upoznam dobre ljude i napravim dobar tim, mogu da radim neke projekte. Ali važno je da se upoznamo jer je svaka prilika drugačija. Stvaranje tima je najvažnije.

Šta biste poručili novim generacijama koje se suočavaju sa ovim novim svetom sa mnoštvom kriza?

Ban: Kada sam bio student, niko nije bio zainteresovan da priča o katastrofama. Ali sada ima toliko studenata arhitekture koji zaista pomažu u projektima. Oni su zainteresovani za rad sa društvom i za društvo. Međutim, stvar je u tome da je teško shvatiti da ne treba da zavisimo od tehnologije.

Pogledajte ceo intervju:

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *