Spiral Tower biće visine do 150 metara; Rendering: NothernLight
Građevinarstvo

Spiralna kula će biti prva klimatski neutralna turistička atrakcija na svetu

Građevina na sunce i vetar! Spiral Tower će funkcionisati zahvaljujući solarnim panelima i snazi vetra.

Čitav tim inženjera iz holandskih kompanija KCI, Bosch Rexroth, Hillebrand i NorthernLight radili su na konceptualnom rešenju projekta zvanog Spiral Tower. Njihova ideja zasniva se na kombinovanju različitih izvora obnovljive energije kako bi se omogućilo samostalno funkcionisanje tornja koji bi u kabinama vozio posetioce do samog vrha gde bi uživali u panoramskom pogledu.

Turistička atrakcija na vetar i sunce; Rendering: NothernLight

Ideje je da ova turistička atrakcija bude održiva i da funkcioniše energetski nezavisno.

Vetrenjača će biti smeštena na vrhu tornja, koji će biti visine od 60 do 150 metara, dok će solarni paneli biti integrisani na fasadi zajedno sa vertikalnim vrtovima. Takođe, kabine pri povratku ka podnožju će stvarati dodatnu energiju, piše Dezeen.

Dizajnerski tim istakao je da je inspiraciju pronašao u čuvenom točku London Eye, kao značajnoj turističkoj atrakciji britanske prestonice. Ipak, njihova je ideja da odu i korak dalje, pa da ova atrakcija bude održiva i da funkcioniše energetski nezavisno.

Predviđeno je da u svakoj kabini istovremeno može da se vozi do 12 putnika, a vožnja do vrha i nazad bi trajala između tri i deset minuta.

Tornja će se završavati vetrenjačkom; Rendering: NothernLight

Može li zaseniti London Eye?

Firma NothernLight je, zajedno sa svojim saradnicima, u potrazi za sticanjem potrebnih dozvola ali i investicija kako bi Spiral Tower postao realnost. Njihova procena je da bi ovakva turistička atrakcija godišnje mogla da ima između 500.000 i tri miliona posetilaca.

Pomenuti London Eye, visok 135 metara, i dalje je najpopularnija turistička atrakcija u Velikoj Britaniji, koju godišnje poseti tri miliona ljudi, a takođe privlači i sponzore poput kompanije Coca Cola i Lastminute.com.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *