Građevinarstvo

Stambena zgrada s fasadom koja od vetra pravi struju

U ovakvim vetroelektranama se zapravo može i živeti!

Prosečna vetroturbina postaje sve veća pa je nedavno predstavljena jedna visine čak 230 metara koja je u stanju napajati više od 7.500 domova. Ali što su tornjevi veći, to manje ljudi želi da živi u blizini ovih divova. Ipak, stvari bi izgledale puno drugačije kada bi vetroturbine bile integralni deo građevine i kada bi uprkos maloj veličini proizvodile gotovo jednake količine energije svoje velike braće.

stambenjak-vetroelektrana-1

Upravo takav predlog nudi i Murtada Alkaabi sa Tehničkog univerziteta u Delftu koji je dizajnom pokretne fasade u koju su integrisane mini vetroturbine, stvorio efekt trave na povetracu, koja osim što proizvodi određenu količinu električne energije, vizuelno izgleda vrlo privlačno.

Alkaabi je stvorio sistem pokretne fasade koja se modularno postavlja na različite veličine zgrada, a celi sistem u sebi integriše i druge održive karakteristike kao što su sakupljanje kišnice i povezivanje sa vodovodnim sistemom građevine.

Električna energija koju proizvodi fasada drastično smanjuje račune za električnu energiju, a prema proračunima, sama fasada proizvodi relativno slični nivo električne energije uz znatno manje zauzimanje prostora od standardnih vetroelektrana.

Alkaabi tvrdi kako je za proizvodnju 7 MW energije uz pomoć ovog sistema potrebno nešto više od kilometra kvadratne fasade, što je i do tri puta manja površine nego ona koju zauzimaju tradicionalni vetroparkovi za proizvodnju istu količinu energije, piše CroEnergo.

stambenjak-vetroelektrana-2

 

Pogledajte kako osvežiti izgled stare fasade.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *