Arhitektura

Abu Dabi pravi park ispod pustinje

Park Al Fayah omogućiće posetiocima da u podzemlju pustinje uživaju u pravoj zelenoj oazi.

Ujedninjeni Arapski Emirati preplavljeni su naletom skupih i ekstravagantnih projekata u poslednjoj deceniji u koje spadaju ostrva u obliku palme ili toranj Burj Khalifa u Dubaiju. Sada će se ovim megalomanskim objektima pridružiti park u Abu Dabiju koji se prostire na čak 125.000 metara kvadratnih iliti 30 jutara.

Projekat parka potpisuje Thomas Heatherwick, inovativni arhitekta poznat je po tome što prirodnu okolinu implementira u sam objekat. U ovom slučaju on koristi nepreglenu pustinju kao krov i prirodnu senku za budući park ispod nivoa zemlje.

abu-dabi-park-pustinja-4

Park Al Fayah sastojaće se od mreže kupola koje će činiti terase po kojima se može šetati i uživati u javnim baštama, kafićima, restoranima, biblioteci, rekreacionim površinama, bazenima i saunama. Sakriven od jakog pustinjskog sunca, ovaj podzemni svet pod kupolama biće pravi magnet i za posetioce i za investitore.

abu-dabi-park-pustinja-2

Pošto je voda u Emiratima ograničen resurs, moralo se posvetiti puno pažnje održavanju vodenog sistema parka. Kako bi se izbeglo preveliko ispraravanje većina vodenih površina biće u dubokom hladu sakrivena od neumoljivog sunca koje u letnjim mesecima zna da zagreje pustinjski pesak i do temperature od 50 stepeni.

Projekat je veoma ambiciozno zamišljen a rokovi su veoma uski. Sve ovo bi trebalo da bude gotovo do 2017. godine.

abu-dabi-park-pustinja-3

Pogledajte i kako će izgledati organski gradovi budućnosti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *