Arhitektura

Američki predsednik dobija biblioteku u obliku brežuljka po projektu Norvežana

Snohetta je odnela pobedu na konkursu za dizajn nove predsedničke biblioteke Teodora Ruzvelta u Severnoj Dakoti.

Pobednički dizajn predstavlja objekat masivnog zakrivljenog krova, osmišljen na način da deluje poput produžetka brežuljkastog lokaliteta, u čijoj blizini je nacionalni park Badlands, kao i ranč Elkhorn.

Prema rečima arhitekta iz biroa Snohetta objekat će biti izgrađen od prirodnih i obnovljivih materijala i biće opremljen energetskim sistemima koji će postaviti novi standard za održivi dizajn u regionu.

Projekat je pohvaljen zbog održivosti, jer je to u skladu sa filozofijom konzervacije i očuvanja kakvom se Ruzvelt vodio.

Snohetta su baš zbog svog ovakvog pristupa bili pohvaljeni od strane žirija, jer su u skladu sa filozofijom konzervacije i očuvanja kakvom se Ruzvelt vodio dok je bio 26. predsednik Sjedinjenih Američkih Država u periodu od 1901. do 1909. godine.

„Kada dizajniramo novi projekat, razmišljamo o tome kako da mestu ili zajednici pružimo više nego što su inicijalno tražili od nas. Tako smo predsedničku biblioteku Teodora Ruzvela u potpunosti integrisali u predeo Badlandsa.“, rekli su za Dezeen arhitekte iz biroa Snohetta.

Biblioteka uz nacionalni park

Predviđeno je da se razvoj ovog projekta ne zaustavi samo na ovoj lokaciji, već da se proširi, te da se poveže sa rekom Misuri, bivšim vojnim kampom Cantonment i originalnim železničkim skladištem u kom je Ruzvelt prvi put imao kontakt s ovim područjem.

„Ovo će biti jedina predsednička biblioteka smeštena uz neki nacionalni park. Na ovaj način će se omogućiti posetiocima da vide i osete samu srž konzervacije.“, rekao je Teodor Ruzvelt Peti, čukununuk i imenjak 26. predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Ruzvelt će ostati upamćen i po tome što se pobrinuo da veliki delovi teritorija na zapadu SAD postanu nacionalni parkovi.

Predsednička biblioteka Teodora Ruzvelta gradiće se u Medori u Severnoj Dakoti.

Segmenti lokacije

Za razliku od tipičnih biblioteka, predsedničke biblioteke u Sjedinjenim Državama više liče na arhiv ili muzej, u kome se čuvaju i stavljaju na uvid javnosti predsednička dokumenta i lični predmeti. Te biblioteke se finansiraju iz privatnih fondova, a njima upravlja nacionalni arhiv. Poslednji primer je predsednička biblioteka Baraka Obame.

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *