Sava Centar otvara se 14. novembra 2023; Foto: PlanRadar
Promo

Transformacija Sava Centra: Savremeni alati već u toku rekonstrukcije (video)

Uoči otvaranja kongresnog i poslovnog dela Sava Centra, predstavnici kompanija Delta Real Estate i Jadran opisuju razvoj projekta rekonstrukcije i ulogu Plan Radara u najnovijem videu.

Sava Centar je za Beograđane i Srbiju mnogo više od građevinskog kompleksa na Novom Beogradu. Izgrađen sredinom 1970-ih godina postao je jedinstveno srce kongresnog, poslovnog i kulturnog života u čitavoj regiji, zbog čega je i proglašen spomenikom kulture.

Skoro pola veka kasnije u decembru 2021,  kompanija Delta Real Estate – regionalni lider u industriji nekretnina, započela je temeljnu rekonstrukciju i digitalnu transfomraciju objekta.

Kako bi obezbedila najpogodnije uslove tokom procesa renoviranja, digitalna platforma PlanRadar omogućila je podršku za upravljanje procesima, izveštavanje i digitalnu komunikaciju na ovom projektu.

Radi olakšane saradnje i brže komunikacije, Jadran je implementirao PlanRadar u svoje procese, i digitalno se povezao sa investitorom.

Sa površinom od 100.000m2, rekonstrukcija Sava Centra predstavlja jedan od najvažnijih građevinskih projekata u celoj zemlji, u koji je investirano 118 miliona evra i na kome je angažovano preko 600 stručnjaka, od kojih je 20 inženjera kompanije Delta Real Estate i 30 inženjera kompanije Jadran, generalnog izvođača dela projekta.

Obim projekta i veličinu takođe pokazuju i sledeći tehnički podaci, gde se mogu navesti samo neki od primera: ugrađeno je preko 200 novih megašipova, utrošeno više od 4.500m3 betona u armirano-betonske konstrukcije, postavljeno je oko 8.500m2 staklenih površina  za sanaciju staklene fasade, a za hidro- i toplotnu izolaciju krovova utrošeno je oko 25.000m2 krovne membrane.

PlanRadar omogućio je efikasno upravljanje vremenom i resursima; Foto: PlanRadar

Efikasno upravljanje vremenom i resursima

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela Sava Centra najavljeno je za 14. novembar 2023. godine, kada će posetiocima biti na raspolaganju više od 40 modernih sala i poslovna zona A klase sa retail segmentom.

Završetak kompletnog projekta, planiran je za 2024. godinu, kada će prema planu biti otvorena Plava dvorana sa 4.000 mesta. Ovako efikasno upravljanje vremenom i resursima postavlja i nove rekorde, a prema rečima investitora, omogućeno je velikim delom i uz podršku PlanRadara.

Za isti posao trebalo bi nam oko 8 do 10 radnih sati, ali korišćenjem aplikacije to svedemo na oko sat vremena pripreme i obrade podataka.

S tim u vezi Darija Marković Raščanin, menadžer projektovanja i izgradnje Delta Real Estatea, navodi “Naša kompanija nije isključivo investitorska kompanija. Mi pratimo kompletan životni ciklus objekta, i tako obuhvatamo sve faze upravljanja, uključujući razvoj lokacije, project menadžment, cost menadžment, dizajn menadžment i facility-menadžment”.

Dodajući o PlanRadaru: “Za neke procese bi nam na standardan način za isti posao trebalo oko 8 do 10 radnih sati, ali korišćenjem aplikacije to svedemo na oko sat vremena pripreme i obrade podataka”.

Upotreba PlanRadara pokazala se posebno korisnom za prijavljivanje i otklanjanje nedostataka; Foto: PlanRadar

Neophodan alat za uspešnu realizaciju radova

Radi olakšane saradnje i brže komunikacije, Jadran je takođe implementirao PlanRadar u svoje procese, i digitalno se povezao sa investitorom, tako da je olakšana centralizacija informacija direktno na nacrtima u aplikaciji, kao i ubrzan protok informacija svim zainteresovanim stranama.

Upotreba PlanRadara pokazala se posebno korisnom za prijavljivanje i otklanjanje nedostataka.

PlanRadar smanio je broj ličnih sastanaka za 30%, a na nedeljnom nivou sačuvao je oko 20% vremena.

Kako navodi Aleksandar Delić, rukovodilac projekta Jadrana: „Na objektu od 100.000 kvadrata ovakav softver je neophodan za uspešnu realizaciju radova, definisanje i lociranje problema, kao i fiksiranje otklonjenih nedostataka koji ostaju u trajnoj arhivi. Ranije je prijavljivanje nedostataka podrazumevalo popunjavanje određenih formulara, prebacivanje fotodokumentacije u fascikle, skeniranje te dokumentacije i slanje imejlom nadzoru i investitoru. Uz pomoć PlanRadara ovaj proces je znatno pojednostavljen, jer se sve obavlja na jednoj platformi, kojoj mogu pristupiti sve uključene strane u svakom trenutku nevezano od lokacije.”

Pored toga, prema uvidu Jadrana, zahvaljujući ažuriranju platforme u realnom vremenu smanjen je broj ličnih sastanaka za 30%, a na nedeljnom nivou sačuvano oko 20% vremena, koje bi inače bilo potrebno za manuelno kreiranje izveštaja, popunjavanje obrazaca i komunikaciju.

Na objektu od 100.000 kvadrata ovakav softver je neophodan za uspešnu realizaciju radova; Foto: PlanRadar

Pogledajte video

Antonio Radovčić, regionalni direktor za jugoistočnu Evropu PlanRadara, potvrđuje „Izuzetna nam je čast što se naša platforma koristi na ovako važnom i složenom projektu kao što je rekonstrukcija Sava Centra. Ovaj projekat je od velikog značaja za region jugoistočne Evrope i izuzetno smo ponosni što smo deo njega”.

Za više informacija i utiske direktno sa gradilišta, pogledajte najnoviji video.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dzi

    Pre par godina bila je kampanja „obnovimo sebe, podignimo Stupove“ veliki odziv i velik cilj.
    Ono sto je za Srbe i Srbiju i Pravoslavne Vernike jedan tako bitan manastir to je za Beograd, japiJugoslovene i Jugoslaviju Sava Centar…te otuda obnovimo Sava Centar, podignimo Jugoslaviju

Ostavite odgovor

Obavezna polja *