Arhitektura

U stanove ćemo uskoro ulaziti dronovima preko balkona

Spremite se za revuluciju u arhitekturi koju će nam doneti dronovi! Tako barem predviđaju u kompaniji Bombardier. 

Ove letelice koje su postale u Srbiji poznate tek kada je jedan takav dron sa zastavom Kosova prekinuo fudbalski meč u Beogradu, neće se više koristiti samo za snimanje terena i dostavu robe. Kako tvorac skutera Ski-doo i Sea-doo, Charles Bombardier kaže za Wired, dronovi će uskoro biti korišćeni i za prevoz ljudi pa se shodno tome moraju prilagoditi i zgrade. Tu na scenu stupaju arhitekte i dizajneri!

drone-tower-2

Zgradama više neće biti potrebni hodnici, liftovi i garaže, jer ćemo u stanove ulaziti s balkona.

 

U kolaboraciji sa dizajnerom Ashish Thulkarom, Bombardier je osmislio specijalan balkon sa pomerljivom platformom na koji može da se sleti dron. Dakle, u svoj stan više nećete ulaziti iz hodnika već ulazna vrata postaju balkonska vrata!

Povezano: Dronovi prave most preko kojeg se može hodati 

Bombardier dron nije zamišljen za posedovanje, već kao autonomna letelica koja je tu kada je pozovete. Dron će se na vašem balkonu naći u najkraćem mogućem roku i putovanje može da krene. Ekonomija deljenja je i u ovom slučaju osnova biznis modela.

drone-tower-3

Dron će sleteti na vaš balkon onda kada vam je potreban, odnosno, kada ga pozovete.

 

Iz Bombardiera navode za Wired da bi upotreba dronova za svakodnevni transport mogla da ima ogromne implikacije na arhitekturu. Hodnici, liftovi i garaže više ne bi bili potrebni u jednoj zgradi, a brzo bi sa njima nestali i automobili i javni gradski saobraćaj.

drone-tower-4

Sea-doo i Ski-doo su definitivno osvojili plaže i skijališta, što potvrđuje da je Bombarider ozbiljan u svojom nameri da promeni način na koji putujemo. Ako im se ostvari i ova zamisao, uskoro ćemo na našim balkonima umesto bicikala parkirati dronove.

Pogledajte i snimak iz drona na vikendicu na Žabljaku. 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *